A Müpába

Beethoven VII. és VIII. szimfóniájával érkeznek a Bécsi Filharmonikusok

A svéd dirigens abban is különleges, hogy egyike a legidősebb koncertező karmestereknek: a koncert idejére már betölti 88. életévét.

2015.10.11 11:50MTI
Forrás: Youtube

Beethoven VII. és VIII. szimfóniájával érkeznek a Müpába a Bécsi Filharmonikusok október 26-án, hétfőn. A 2015/16-os évad kiemelkedő eseményének ígérkező hangverseny karmestere Herbert Blomstedt.

A berliniek mellett alighanem a Bécsi Filharmonikusok kötődnek legszorosabban a beethoveni hagyományokhoz, hiszen az 1827-ben elhunyt zeneszerzőtől a kortársak révén majdhogynem megszakítatlan a kapcsolat az 1842-ben alapított zenekarral.

"Lehetetlen megszámolni, hányszor adták elő a Bécsi Filharmonikusok Beethoven szimfóniáit, és lehetetlen felsorolni mindazon nagy karmestereket, akik Arthur Nikischtől napjaink sztárdirigenseiig vezényelték a zenekar repertoárján különleges helyet elfoglaló kilenc opust. Herbert Blomstedt egyike ezeknek a legendás egyéniségeknek" - olvasható a Müpa ajánlójában.

A svéd dirigens abban is különleges, hogy egyike a legidősebb koncertező karmestereknek: a koncert idejére már betölti 88. életévét.

Herbert Blomstedt, a drezdai Staatskapelle és a lipcsei Gewandhaus együttese egykori zeneigazgatója évtizedek óta az osztrák-német szimfonikus zene egyik legjelentősebb tolmácsolójának számít, akinek olyan legendák adták tovább az előadói hagyomány titkait, mint Paul Sacher, Igor Markevitch és Leonard Bernstein.

Az évadban a Bécsi Filharmonikusok még egyszer fellépnek a Müpában: 2016 februárjában Valerij Gergijevvel az élükön A bolygó hollandi nyitánya és Debussy A tenger című kompozíciója után Muszorgszkij-Ravel klasszikusát, az Egy kiállítás képei című művet mutatják be a budapesti közönségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.