Raksányi Gellértre emlékeznek!

Folyatódik a Nemzet Színészeit bemutató sorozat!

Kutya úr, azaz Raksányi Gellért portréjával folyatódik a Nemzet Színészeit bemutató sorozat pénteken a Magyar Televízióban. A tavasszal elhunyt, Kossuth-díjas kiváló művészre egy 1997-es, Vámos Miklós Lehetetlen!? című sorozatában készült interjúval emlékezik az m2.

2008.10.17 14:45ma.hu

Hogy gyerekkori kutyájáról kapta becenevét, vagy azokról az ebekről, akik egy vadászat során találtak rá háromévesen, mikor eltévedt az erdőben, ma már nehéz lenne kideríteni. Raksányi Gellértet Kutyaként, Kutyuként, esetleg Kutya úrként ismerte és szerette meg a publikum. A magyar színházművészet egyik legkedveltebb karakterszínésze robusztus alkatával, zengő orgánumával, pontos karakterformáló képességével színpadon és filmen egyaránt emlékezetessé vált. 

Hosszú pályafutása során számtalan figurát megformált, a Nagyszerű halál Damjanichát, a Bánk bán Biberachját, a Feledhetetlen 1919 Sibajevjét, A medve Szmirnovját. Több mint ötven filmben szerepelt, a Rákóczi hadnagyában, a Körhintában, az Édes Annában a Magyarokban, s nem utolsósorban a Tenkes kaptánya és a Rózsa Sándor című tévésorozatokban. 

Ő volt a Szomszédok feledhetetlen Kutya ura. Alakításait fantasztikus jellemformáló erő, szuggesztív előadásmód jellemezte. Kitűnően mondott verset, repertoárján szinte a teljes magyar líra megtalálható. Tolmácsolásában döbbenetes erővel hatottak Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, Csokonai Vitéz Mihály, Márai Sándor, Babits Mihály, Arany János vagy Ady Endre versei. 

"A cím birtokosára óriási felelősség hárul" - nyilatkozta egyszer a Nemzet Színésze kitüntetésről. 

"Nincs ugyan leírva, hogy milyen kötelező tennivalóval jár, miket kell föltétlenül megcsinálni ha még életben van az ember. Meg kell védeni a hivatásunkat a bántásoktól, fel kell emelni a szavunkat a visszásságok ellen. Ki kell állni az értékek mellett, támogatni kell az előremutató lépéseket. Mindezeket csak egységes erővel tudjuk (tudnánk) elérni. Tizenkét ember - tizenkét apostol. Thália legnemesebb papjainak apostoli helytállással kell cselekedniük."
 
Vámos Miklós Lehetetlen!? című műsorában a művész családjáról, színházi és filmes szerepeiről beszélt. Az 1997-es interjút pénteken, 18.05-től sugározza az m2. 

A portréhoz filmvetítés is kapcsolódik: október 18-án, szombaton délután 16 órától Pap Ágnes A Kutyu című dokumentumfilmet mutatja be a csatorna, amelyben Raksányi Raksányiról és a világról mesél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.