A Nemzet Színésze életének 83. évében hunyt el

Búcsút vettek Raksányi Gellért színművésztől

Rokonok, barátok, pályatársak és tisztelők sokasága vett búcsút Raksányi Gellért Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésztől szerdán Budapesten, a Farkasréti temető Makovecz terme előtt. A színművész végső nyughelye, saját kívánsága szerint Balatongyörökön lesz.

2008.06.04 18:27MTI

A Nemzet Színészére, aki életének 83. évében, május 20-án hunyt el, a fővárosi búcsúztatáson pályatársai, barátai emlékeztek. "Hogy lehet méltón megemlékezni a gyász óráiban Raksányi Gellértről és Raksányi Kutyáról, az ő kutyaságáról? Mert ő etalon volt, a magyar színészet emblematikus figurája" - tette fel a kérdést "Kutyu barátját" megidézve Magyar Színházbeli kollégája, Csurka László. "Sajnos manapság rosszízű felhangok kísérik ezt a szót: epizodista.

Meg is kaptad a magadét, mikor a Nemzet Színésze lettél, de az lettél" - emlékeztetett a színművész, majd Raksányi Gellértet idézte: "Sokkal tovább voltam a nemzet napszámosa, mint a Nemzet Színésze". "Az is kutyaság, hogy te voltál a kor legszebben és legszebb hangsúllyal beszélő színésze" - fordult egykori barátjához Csurka László. "Hány társat búcsúztattál ebben a temetőben, hány kollégának adtál egy mennyországra való jó tanácsot. Én nem adok, csak átvettem a tisztedet" - emlékeztetett. Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze Raksányi Gellért egyik interjúját idézve kiemelte "az elhunytnak mindegy, mit hagy hátra maga után, az utókornak nem", majd hozzátette: "Kutyukám, sikerült olyat nyújtanod, ami elgondolkodtató, és okkal maradandó".

A Nemzeti Színház színművésze felidézte: Raksányi Gellértet példátlan szeretet vette körül mindenfelé. A természetesség, a szókimondás, a lármás elégedetlenség és a még lármásabb szeretet megnyilvánulása volt ennek az oka - vélte Bodrogi Gyula. "Az életformádat nem választottad: nem élhettél másképp... A derű, az irónia, a szarkasztikus humor egy élni nagyon szerető és környezetét is élni akarással megtöltő ember fegyverei voltak a küzdelmes hétköznapok legyőzésére" - idézte fel Raksányi Gellért alakját. Bodrogi Gyula megjegyezte, hogy a filmgyár bejáratánál állt egy tábla: "Kutyát bevinni tilos! Kivéve Raksányit." "Ezt a táblát most áthelyezték a mennyország kapujára" - zárta megemlékezését.

Raksányi Gellért derűs alakját, hivatástudatát és emberszeretetét idézték fel a színész ravatalánál barátai, Szeghalmi Elemér irodalomtörténész, újságíró, Elmer István író, az Új Ember szerkesztője és Kiss Dénes József Attila-díjas költő is. A megemlékezésen számos pályatárs is búcsút vett a Nemzet Színészétől, megjelent többek között Alföldi Róbert, Balázs Péter, Blaskó Péter, Császár Angela, Gera Zoltán, Nemcsák Károly, Stohl András, Szacsvay László, Székhelyi József, Sztankay István és Tóth Sándor, valamint több politikus, köztük Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Raksányi Gellért ötvenhárom éven keresztül megszakítás nélkül volt a Nemzeti Színház tagja. 2000-től a Magyar Színházban játszott. A magyar színházművészet egyik legismertebb karakterszínészeként főként epizódszerepeket alakított.

Több mint ötven filmben szerepelt, köztük a Rákóczi hadnagya, a Körhinta, az Édes Anna és a Magyarok című alkotásban. Évekig a Szomszédok című teleregény egyik állandó szereplője volt. Az egész ország ismerte gyerekkorában ráragadt becenevét: ő volt a Kutya, illetve a Kutyu. Művészetét a legrangosabb kitüntetésekkel ismerték el. 1966-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, 1978-ban érdemes művész, 1989-ben kiváló művész lett.

A Kossuth-díjat 1992-ben, a Nemzet Színésze kitüntető címet - az első tíz művész között - 2000-ben kapta meg. Raksányi Gellértet saját halottjának tekinti az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Pesti Magyar Színház, a Nemzeti Színház, a MASZK Országos Színészegyesület, valamint Balatongyörök és szülővárosa, Szigetvár Önkormányzata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.