Programajánló

CAFe Budapest - Az olaszliszkai című darabot mutatja be a Katona

Az évad első nagyszínpadi bemutatóját tartják pénteken a Katona József Színházban: a Borbély Szilárd művéből készült Az olaszliszkai című előadást Máté Gábor rendezésében tűzik műsorra a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös programként.

2015.10.09 04:30MTI

A görög tragédiák formáját idéző darab egyik történetszála a 2005-ös olaszliszkai lincselést, a másik a kelet-európai vidéki zsidóság eltűnésének mozzanatait dolgozza fel - hogy aztán tágabban is foglalkozzon a mai magyar társadalom állapotával.

A lincselés története több ponton, elsősorban a gyilkosság brutalitását illetően összecseng a szerző személyes tragédiájával: szülei 2000 karácsonyán rablótámadás áldozatai lettek, édesanyját megölték, édesapját súlyosan bántalmazták. Borbély Szilárd 2014-ben meghalt, öngyilkossága mélyen megrázta a magyar irodalmi és közéletet - olvasható a színház honlapján.

Máté Gábor Az olaszliszkai című előadásról az MTI-nek elmondta: nem a konkrét eset érdekelte, inkább az, hogy annak milyen vonzata van, és milyen az a közeg, amelyben egy ilyen tragédia megtörténik.

Az itthoni állapotok foglalkoztattak és maga a szerző személye, akinek írásművészete rendkívül nagy hatással van rám - mondta a rendező. Hozzátette: a mához szóló, rólunk és magyarországi állapotainkról szóló előadást szeretett volna készíteni, és a darab különös formája is vonzotta, érdekelte, hogyan lehet ezt színpadon megvalósítani.

A rendező elmondta: korábban a színművészeti egyetemen a szerző Nincstelenek című regényével foglalkozott, a könyv nagy hatással volt rá és a diákokra, egy előadást is létrehoztak belőle.

Az olaszliszkai című előadás szövegkönyve Borbély Szilárd drámáinak, verseinek, prózai műveinek, nyilatkozatainak, a bírósági tárgyalások jegyzőkönyveinek felhasználásával készült. A rendező példaként említette, hogy az eredeti darabban csak a bíró jelent meg markánsan, de szerette volna, ha az ügyvéd és az ügyész is megszólal, mert kíváncsi volt rá, hogy mit lehet ebben a kérdésben pro és kontra elmondani, és ezáltal a magyarországi viszonyokat is jobban meg lehet jeleníteni.

Mint mondta, az előadás zenéje, amely Kiss Ferenc munkája, a cigány, a magyar és a zsidó zenei kultúrából merít, azok ötvözete.

A rendező arról beszélt, hogy a darabban az emlékezet sokszor szóba kerül. Az egyik szereplő a saját identitását keresi és emlékeit annak a népnek, amely valaha itt élt Magyarországon, de jelentős részét elpusztították.

Az olaszliszkai zsinagóga összes kövét széthordták - mondta, hozzátéve, hogy egyébként 2020-ra a tervek szerint elkészül a zsinagóga mása, uniós támogatással. Mint kiemelte, a zsidó örökség e részének feltámasztására való szándék egybevág Borbély Szilárd gondolkodásával.

Az előadásba beleszőtt harmadik szálról, a szerző családi tragédiájáról szólva elmondta: Borbély Szilárd írásművészete a szüleit ért rablógyilkosság után gyökeresen megváltozott, minden művében fellelhetőek azok a motívumok, amelyek visszautalnak saját sorsára. Ezek az olaszliszkai történetben is sokszor megjelennek - néha csak képek formájában, szókapcsolatokban, egy-egy eldugott verssorban, ahogy rímelteti a saját történetére a lincselést vagy a büntetőjogi szituációt.

Mint mondta, Borbély Szilárd szüleinek a gyilkosai nem lettek meg, de az író ettől nem vált bosszúszomjassá, hanem megpróbálta az egészet valamilyen módon megérteni. Az egésznek különös színezetet ad, hogy pont karácsony este történt a tragédia - emelte ki a rendező. Hozzátette: az író döbbenten hallgatta a gyilkosság gyanúsítottjainak vallomását, próbálta felfogni, mi történik olyankor, amikor a bíróságnak nem állnak rendelkezésére bizonyítékok, hogyan lehetséges, hogy a rendőrség lemarad a legfontosabb nyomokról, és hogy az ügyészség nem kellő határozottsággal lép fel ezekben az ügyekben.

A Katona József Színház előadásában Fekete Ernő, Pálmai Anna, Mészáros Blanka, Pálos Hanna, Szacsvay László, Haumann Péter, Bán János, Szirtes Ági, Borbély Alexandra, Pelsőczy Réka, Tasnádi Bence, Baki Dániel, Dér Zsolt és Papp Endre játszik. A díszlet Cziegler Balázs, a jelmez Füzér Anni munkája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.