Hétfőtől vasárnapig

Mintegy 6500 program az Országos Könyvtári Napokon

Mintegy 6500 program, többek között könyvbemutatók, vetélkedők és előadások is várják az érdeklődőket a 10. Országos Könyvtári Napokon hétfőtől vasárnapig.

2015.10.05 13:19MTI
MTI/Illyés Tibor

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kezdetektől kiemelten támogatja a rendezvényt, idén a főszervező Informatikai és Könyvtári Szövetségnek 22,3 millió forint címzett keretet biztosítanak a programsorozat lebonyolítására - mondta el Doncsev András, az NKA alelnöke a hétfőn rendezett budapesti sajtótájékoztatón. Hozzátette: a kistelepülési könyvtárakban megvalósuló KönyvtárMozi program megvalósítását 10 millió forint címzett kerettel támogatják.

Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke arról szólt, hogy az első ütemben 150 kistelepülésen indul el a KönyvtárMozi, ahol a vetítéseken túl a filmekkel kapcsolatos beszélgetésekkel és előadásokkal is várják majd a regisztrált látogatókat. Az első KönyvtárMozi Dunafalván nyílik kedden délután a Gaál Béla rendezte 1934-es Meseautó című mozgókép vetítésével.

A KönyvtárMoziról szóló együttműködési megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Művészeti Akadémia, a Kecskemétfilm Kft., a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Dunatáj Alapítvány képviselője írta alá.

Az Országos Könyvtári Napok eseményei idén öt témakör - a megemlékezések, emlékek napja mellett az Olvassunk együtt!, a játékos könyvtári show, valamint az egészséges életmódra és a biztonságos életre összpontosító programok - köré szerveződtek, s minden korosztálynak kínálnak programokat.

Könyves Vasárnap országszerte több mint 300 helyen lesz a többi között rendhagyó könyvtárnyitás, beiratkozási akciók, meseprogram, vetélkedők, kiállítások, könyvbemutatók és filmvetítések a családi délelőttök, mondókázás és táncos estek mellett.

Az Országos Könyvtári Napok programjainak száma 20 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest: idén 6478 program várja egy hét alatt a látogatókat 1659 település 1879 intézményében - ismertette a legfrissebb adatokat a szövetség elnöke. Az érdeklődők a programokról a www.osszefogas.kjmk.hu oldalon tájékozódhatnak.

A rendezvényhez a legtöbben, 326-an Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csatlakoztak, ami településeik 91 százaléka. Jász-Nagykun-Szolnok megye 74 településével elérte a 95 százalékos szervezettséget, emellett Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Tolna megye is kiemelkedik 80-80 százalék fölötti aktivitásával. A legtöbb, 749 programot Borsodban szervezik.

MTI/Illyés Tibor


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.