Magyarország, szeretlek!

Itthon vagy! - Vasárnap Szent Mihály-napi műsorfolyam a közmédiában

Szent Mihály-nap alkalmából Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! címmel egész napos műsorfolyammal, benne élő bejelentkezésekkel és stúdióbeszélgetésekkel várja a közönséget a közmédia vasárnap.

2015.09.26 05:30MTI

Az országszerte zajló Szent Mihály-napi programokról vasárnap élő bejelentkezésekkel számol be az M1 aktuális csatorna, 21 órától pedig a Duna Televízió stúdiójából idézik fel a hétvége eseményeit előre felvett anyagokkal és meghívott vendégekkel. A televíziós csatornák mellett a Kossuth Rádió is foglalkozik a témával - mondta el az MTI-nek pénteken Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt projektekért is felelős főszerkesztője.

Beszámolt arról: annak ellenére, hogy a települések számára az idén nem hirdették meg a Szent Mihály-napi programok megrendezését támogató pályázatot, több mint 600 falu és város szervez színes programokat, amelyek közül a legérdekesebbek a vasárnapi műsorokban is bemutatkozhatnak. Példaként említette, hogy a közmédia egyebek mellett Almamellék, Hajdúhadháza, Veszprém, Kapuvár, Ebes, Mezőhegyes, Miskolc, Osztopán és Budapest XVI. kerületének rendezvényeit mutatja be az érdeklődőknek.

Rábapatonán a település fennállásának 762. évfordulóját egy ugyanennyi centiméter hosszú, különféle ízesítésű rétessel ünneplik a helyiek. A 700 éves Tamásiban szüreti felvonulást tartanak, Kübekházán és Szirmabesenyőn a faluból elszármazottak számára rendeznek találkozót.

Az adás vendége lesz mások mellett Hacki Tamás füttyművész, az 1962-es KiMitTud győztese; Madarász István filmrendező; az Amerikában élő Hajdú-Németh család; Timár Böske néptáncos és Suzuki Jin, aki 17 éve érkezett Magyarországra látogatóba, de itt maradt és profi néptáncos lett. A közönség beszélgetést hallhat Kovács Ágnes és Hosszú Katinka úszó olimpikonokkal, valamint két fiatallal, akik a Gyere haza! programnak köszönhetően Magyarországon képzelik el jövőjüket - emelte ki Siklósi Beatrix.

Hozzátette, hogy a vasárnapi műsor nézői megismerhetik a honvágypostába érkezett kívánságokat is: az Ausztráliában élő V. Molnár Judit operaénekesnőnek például a régi zenei közeg hiányzik, egykori tanárnője ezért egy vizsgaelőadásról szóló felvételt küldött neki. Szenthe Anna, a kanadai Diaszpóra Tanács elnöke az Auguszt Cukrászda egy finomságát kérte. Szabó-Molnár Terézia régen mozigépészként dolgozott Szanyban és a helyi néptánccsoportban táncolt, ez a két dolog hiányzik neki Svájcban. A Németországban élő Judit Nothdurft az augusztus 20-i tűzijátékot hiányolja, ezért meglepték őt egy felvétellel.

Mint Siklósi Beatrix kiemelte, a két éve indult Itthon vagy! Magyarország szeretlek! című műsorral az összetartozás erősítése, a hagyományok tisztelete a közmédia célja, a vasárnapi műsort is ennek szellemében állították össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.