Szent Mihály-napi búcsú

Búcsúval ünnepelik Sopronban Szent Mihályt, a város védőszentjét

Három napon át a város védőszentjét ünneplik Sopronban, ahol pénteken kezdődik a Szent Mihály-napi búcsú. Kirakodóvásár, hagyományőrző műsor, könnyűzenei koncert és szentmise is szerepel a programban.

2015.09.24 17:38MTI

Az 1950-es évek elején betiltott Mihály-napi búcsút 2007-ben rendezték meg újra, ettől számítva az idei a kilencedik lesz - mondta el Horváth Zoltánné, a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek. Majd hozzátette: a hét arkangyal egyike, Szent Mihály azután vált Sopron védőszentjévé, hogy 1277-ben IV. László szabad királyi városi címet adományozott a településnek. A Szent Mihály-nap ezért az évezredes soproniság és lokálpatriotizmus ünnepe - emelte ki az ügyvezető.

A háromnapos búcsú ideje alatt a Fő téren lesz kirakodóvásár, a gyerekeknek népi ügyességi játékok, emellett a színpadon népzenei és könnyűzenei produkciók kapnak helyet. Fellép szombaton a helyi Pendelyes és Sopron Táncegyüttes, vasárnap a csallóközi Kuttyomfitty Társulat, valamint a Gencsapáti Hagyományőrzők és az Ispiláng Táncegyüttes is. De a szereplési és bemutatkozási lehetőséget kapnak az elsősorban helyi, fiatalokból álló zenekarok is. Szeptember 26-án este 9 órától Charlie, 27-én pedig a cimbalom-harmonika formáció, a CimbaliBand ad koncertet a soproni Fő téren. A hagyományoknak megfelelően vasárnap délelőtt Szent Mihály-napi ünnepi szentmise lesz. Továbbá idén is kialakítják a Poncichter negyedet, ahol helyi vendéglátók tájjellegű ételeket, például szürkemarhapörköltet kínálnak majd - sorolta a búcsú programjait Horváth Zoltánné.

A Szent Mihály-napi búcsú szeptember 27-én este tűzgyújtással és tűzzsonglőrök műsorával ér véget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.