Október 6-10.

A víz országaként mutatkozik be Velencében Magyarország

A vízzel kapcsolatos legújabb magyar fejlesztések mutatkozhatnak be a Milánói Világkiállítás kísérőprogramjaként Velencében megrendezett Pianeta Acqua (Víz Bolygó) szakkiállítás Blue Drop (Kék Csepp) című szakmai hetén október 6. és 10. között.

2015.09.19 03:30MTI

A milánói expo magyar pavilonját kinőtte az az érték- és programkínálat, amellyel jelentkeztünk: napi egy-két ezer látogatóra számítottunk, de ennek tíz-húszszorosa érkezik, és ez a látogatószám nem kedvez a kiállítások élvezhetőségének. Ezért is örültünk annak a lehetőségnek, hogy az expo párhuzamos rendezvényén is megjelenjünk magyar innovációkkal - mondta el a rendezvény pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a magyar pavilon kormánybiztosa.

Szőcs Géza hozzátette: sok rendezvény nem fért be az Életkert Pavilonba, ezek Milánó városában, sőt környékbeli olasz településeken kerültek a publikum elé. A Pianeta Acqua szakmai hetén számos magyar víztisztítási és vízzel kapcsolatos technológia bemutatkozhat, emellett a magyar gasztronómiába és kultúrába is betekintést nyerhetnek a látogatók.

Teplán István, a kormánybiztos fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tanácsadója emlékeztetett arra, hogy a világkiállítás fő témái a fenntartható fejlődés és az élelmiszer-biztonság, ezen belül a magyar kiállítás a víz témájára helyezi a fő hangsúlyt.

A Pianeta Acqua éppen ezzel a témával foglalkozik hat hónapon keresztül a Velence melletti Mestrében, a Blue Drop szakmai hét pedig a víztisztítást, vízkezelést állítja a középpontba.

Ezen a fontos nemzetközi rendezvényen Magyarország egy kicsi, de igen erős kiállítással jelenik meg, megmutatva, hogy a víz területén nagyhatalom, nemcsak gazdag vízkészlete, hanem vízipara, oktatása, nemzetközi szerepvállalása miatt is - hívta fel a figyelmet Teplán István.

Böjthe Kálmán, a magyar részvételt szervező Blue Seven Group Nyrt. elnök-vezérigazgatója a kiállítandó magyar innovációk közül mutatott be néhányat. Egy műanyaghulladék-újrahasznosító berendezés például az óceánok vizének védelmét szolgálhatja, míg a Honvédelmi Minisztérium által kifejlesztett mobil víztisztító készülék nehézfémekkel szennyezett vízből állít elő ivóvizet.

A szakmai hét vendégei megismerkedhetnek a part menti területeket a vízszintemelkedéstől megvédő, az ipari hűtővizek kezelésére, a CO2 kibocsátás ötven százalékos csökkentésére, illetve a tengerjáró hajók ballasztvizének tisztítására szolgáló technológiákkal és az édesvíz mint nyersanyag kereskedelmének rendszerével.

A házigazdák felkérésére Magyarország kultúrája és gasztronómiája is bemutatkozik: Magos Zoltán mesterszakács élő főzőshow-kkal jelentkezik, miközben a látogatók megismerhetik a balatoni régió gasztronómiáját és borkultúráját is - közölte Böjthe Kálmán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.