A VII. kerületben adták át

Nézze meg Magyarország legnagyobb egybefüggő tűzfalfestményét!

Magyarország legnagyobb egybefüggő tűzfalfestménye a VII. kerületi Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium udvarán látható.

2015.09.17 18:25MTI
MTI Fotó: Kallos Bea

Magyarország legnagyobb egybefüggő tűzfalfestménye a VII. kerületi Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium udvarán az átadás napán, 2015. szeptember 17-én. Vidák Zsolt grafikusművész alkotása a Neopaint Works alkotócsoport munkájával valósult meg Erzsébetváros önkormányzatának támogatásával.

Elkészült Erzsébetvárosban Magyarország legnagyobb egybefüggő tűzfalfestménye, amely a VII. kerületi TűzfalRehab program részeként valósult meg. A több mint 1000 négyzetméteres alkotás - amely az Alsóerdősor utcai általános iskola udvarán található - a 15. faldekoráció. A különleges tervet Vidák Zsolt grafikusművész készítette, és néhány változtatást követően örömmel bocsátotta rendelkezésre a végleges terveket az alkotócsoportnak.

A festést megelőzően a fal teljes felületét vakolták, mély alapozták, majd végül sor került a dekorációs festésre. A 3 hétig tartó festési folyamat alatt közel 1000 liter festéket használtak fel.

A három éve indult rehabilitációs programunk országos népszerűségnek örvend. A híressé vált tűzfalfestmények nagyban hozzájárulnak a VII. kerület új arculatához, annál is inkább, mert témájukban Erzsébetváros életéhez kötődnek. A kezdeményezés gyorsan népszerű lett, iskoláink és óvodáink udvarainál, sportpályáinál készített színes tűzfalak a gyerekek és fenőttek kedvenceivé váltak. Tavaly óta – egy pályázat keretein belül – a társasházakat külön is támogatjuk, ha saját falfestményt szeretnének. Fontos azt is kihangsúlyoznunk, hogy ezek a képek nem csak díszítik a falakat, hiszen az alkotások a közben renovált, felújított tűzfalakra kerülnek” – mondta el Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere.

Jankovits Barnabás, az alkotócsoport vezetője kifejtette: „Az iskola udvarán található tűzfalfelület egy épület lebontása után keletkezett. A tégláig kopott felület lehangolóan hatott a frissen felújított játszótér felett, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy beveszi a 2015-ös TűzfalRehab sorozatba. Az idei harmadik tűzfal elkészültével a Neopaint Works alkotócsoport felülmúlta eddigi legnagyobb méretű munkáját (6:3 - Rumbach Sebestyén utca), és megalkotta az ország legnagyobb, egybefüggő festett felületét. Nagyon örülünk, hogy iskolák, óvodák tűzfalait dekorálhatjuk, hiszen saját szemünkkel láthatjuk, mekkora örömöt tud okozni egy felújítási és dekorációs munka a több száz gyerek számára. Az iskolában a rajzórák - a kép elkészültéig - az udvaron zajlottak, ahol a Neopaint művészei magyarázták el a gyermekeknek, miként is készül el egy ilyen monumentális méretű kép.

MTI Fotó: Kallos Bea

Jankovits Barnabás, a Neopaint Works alkotócsoport alapítója (b) és Vidák Zsolt grafikusművész.

VII. kerületi önkormányzat


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.