Cinémagyar, magyarciné(ma)

Díjnyertes magyar filmek fesztiválja Párizsban

Az új magyar filmek bemutatásával jelentkezik idén a harmadik alkalommal megrendezett "Cinémagyar" filmfesztivál.

2008.10.14 14:16Párizsi Magyar Intézet

A Párizs XIV. kerületében található Entrepôt nevű kulturális központ mozijában, a szervező Cinémagyar egyesület három magáncég és a Párizsi Magyar Intézet (PMI) támogatásával mutat be 8 rövid-, és 8 nagyjátékfilmet október 15. és 21. között. Köztük az Oscar-díjra jelölt Iszka utazását és a Cannes-ban Aranypálmára jelölt, végül a Kritikusok díját elnyerő Deltát is. 

A programban szereplő filmek - Bollók Csaba: Iszka utazása, Fliegauf Benedek: Tejút, Hajdú Szabolcs: Off Hollywood, Kocsis Ági: Friss levegő, Mundruczó Kornél: Delta, Novák Erik: Zuhanórepülés, Ternovszky Béla: Macskafogó, Till Attila: Pánik. 

Impozáns felhozatal. A rangos díjat/díjakat nyert, illetve Magyarországon kultuszfilmmé lett alkotások most Franciaország fővárosában mutatkoznak be. 

"A kezdet kezdetén, amikor négy évvel ezelőtt elkezdtük Párizsban népszerűsíteni a magyar filmeket, főleg a Franciaországban élő magyarok érdeklődésére számítottunk" - mondja Sovák Viktória, a fesztivál idei főszervezője. "Meglepő módon azonban, minden évben több a francia néző, mint a magyar. Sőt évről évre egyre több, ami igazolja a PMI törekvését a francia közönség programokba való bevonására. Sokan vannak, akik az első fesztiválra csak kíváncsiságból jöttek el, azóta viszont "törzsvendégeinkké" váltak. Fontosnak tartjuk, hogy a jó magyar filmek ne maradjanak országhatáron belül.

A szervezők szerint az eddigi visszajelzések alapján idén legtöbben Mundruczó Kornél Delta című filmjére, illetve Ternovszky Béla egész estés animációs filmjére, a Macskafogóra kíváncsiak. 

"A most bemutatásra kerülő filmek közül ötnek nem volt francia felirata, ezzel a Cinémagyar egyesület foglalkozott. Valószínűleg enélkül csak sokkal később, vagy soha nem mutatták volna be őket a francia közönségnek" - teszi hozzá a főszervező. 

A Párizsi Magyar Intézet jóvoltából Bollók Csabával személyesen is beszélgethetnek a nézők. Mundruczó Kornélt a Párizsban élő Bíró Yvette, a Delta társszerzője képviseli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.