Vezetés

Vlagyimir Jurovszkij lesz az Enescu-fesztivál művészeti igazgatója

Vlagyimir Jurovszkij orosz karmester lesz a kétévente Bukarestben megrendezett George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivál művészeti igazgatója 2017-től.

2015.09.06 04:30MTI
Facebook

A hírt hivatalosan sem a román kulturális minisztérium, sem a szervezők nem erősítették meg, de az Enescu-fesztivál egyik pénteki közleménye szerint Lawrence Foster karmester - a seregszemle egyik korábbi művészeti igazgatója - gratulált, hogy 2017-ben, a következő fesztivál vezetését Zubin Mehta és Vlagyimir Jurovszkij karmesterek látják el.

A szervezők szerdán jelentették be, hogy 2017-től Zubin Mehta tölti be a fesztivál tiszteletbeli elnöki tisztségét. Akkor anélkül, hogy megnevezték volna, közölték azt is, hogy a jövendőbeli művészeti igazgatóval is egyeztetett az indiai karmester a két év múlva tervezett fesztivál művészeti programtervezetéről. A két vezető tisztséget eddig Ioan Holender látta el, aki számára a most zajló fesztivál az utolsó, miután már 2013-ben bejelentette, visszavonul a 20. századi román zeneszerző nevét viselő klasszikus zenei seregszemle éléről.

Foster üzenetében méltatta és elismerte a 2005 óta hét alkalommal a fesztivált irányító Holender érdemeit, de úgy vélte, eljött az idő, amikor nagyszabású változásra van szüksége a fesztiválnak, és a szervezők választása kiváló lehetőséget nyújt erre.

Vlagyimir Jurovszkij a Glyndebourne-i Operafesztivál, valamint a Londoni Filharmonikusok művészeti vezetőjeként szerzett jelentős érdemeket a nemzetközi zenei életben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.