Programajánló

Háromgenerációs, összművészeti családi est Gyulán

A békésszentandrási Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas festőművész és családtagjai művészetét mutatja be a 9. gyulai kult_istalo szombaton.

2015.08.22 04:30MTI

A magánszemélyek által egy gyulai családi házban működtetett kult_istalo kapcsán Lóránt János Demeter az MTI-nek elmondta: az elmúlt 15-20 évben készült munkáiból válogatott akvarelleket és tusrajzokat, valamint festett faszobrokat. A figurális képek a társadalom és a világ ellentmondásaira, szociálisan érzékeny témákra világítanak rá - közölte.

Lóránt János Demeter bevonta az estbe holland párját, Louise Stuijfzandot is, aki grafikákat, kollázsokat és bronzszobrokat állít ki. Fellépnek az esten a festőművész gyermekei és unokái is. Lóránt Lujza bábművész A szőke nő és az Ördög című bábjátékokat adja elő. Fia, Gressai Ferdinánd, a festőművész unokája pedig zenével kíséri a kínai árnyjátékokhoz hasonló darabokat.

Gressai Ferdinánd festményei közül is bemutatnak néhányat a kult_istaloban, a fiatal művész ugyanis jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, festmények mellett animációkat is készít, továbbá gitáron játszik a Verőköltő együttesben öccsével és unokatestvérével együtt, akik szintén jelen lesznek az esten.

Lóránt János Demeter kiemelte: unokájának, Ferdinándnak néhány éve verseskötete is megjelent a Magvető Kiadó gondozásában Csupasz oltalom címmel.

Lóránt Andrea, a művész lánya is fellép, Visszatérő álmok című írásából ad elő. Az ő lánya, Garai Rebeka ugyancsak művészi hajlamokkal rendelkezik, ő a Verőköltők zenekar egyik énekese, emellett fotókat és fotómontázsokat is készít, ezek is láthatóak lesznek az esten.

Lóránt Demeter, a festőművész harmadik gyermeke fényfestészettel foglalkozik, a Budapesti Operettszínház és a Belvárosi Színház visszatérő "háttérfestője". Lóránt János Demeter elmondta: fia az ő Strand című képére készített egy fényfestéses animációt, "amellyel a kép életre kel, a rajta lévő fürdőző emberek megmozdulnak" - fogalmazott.

A családi estbe bevonták Gressai Ferdinánd iparművész párját, Vidra Rékát is, aki elsősorban alkalmazott grafikákat, könyv- és csomagolásterveket készít - mondta a festőművész.

Lóránt János Demeter kiemelte: a családi bemutató - amely csak ezen a napon 17 órától látható - kiváló lehetőség a közönség és a művészek közti találkozásra, eszmecserére.

A kult_istalot két magánszemély, Gyarmati Gabriella művészettörténész és Nyisztor János képzőművész kilenc éve működteti, évente egy alkalommal tartanak rendezvényt. Minden második évben Nyisztor János műveit mutatják be, kétévente pedig vendégművészeket hívnak. "A kezdeményezés lényege az összművészeti jelleg. Arra még nem volt példa a rendezvény életében, hogy ezt egyetlen család meg tudja valósítani" - mondta az MTI-nek Gyarmati Gabriella.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.