Programajánló

Film is készül a balkáni halálmars hadifoglyairól

A hamarosan megjelenő film a halálmars hadifoglyainak sorsát bemutató könyvre, illetve annak a vándorkiállításnak az anyagára épül.

2015.08.21 05:37MTI

Hamarosan film is készül a balkáni halálmarsot megjárt magyar hadifoglyokról, akiknek sorsát a Szamár-sziget szellemkatonái című, tavaly megjelent könyv is bemutatja - jelentette be a kötet szerzője Margittai Gábor az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Az első világháború kezdetén, 1914-ben a szerb hadszíntéren fogságba esett 85 ezer katonát nyolcszáz kilométeren át terelték a Balkánon, majd napokig marhaszállító gőzösök gyomrában hánykolódtak, mire a Szardínia melletti Asinarára (Szamár-sziget) értek. Végül mindössze hatezren térhettek haza, sokan jóval a háború befejezése után - emlékeztetett Margittai Gábor.

A szerző elmondta, a reményeik szerint hamarosan megjelenő film a halálmars hadifoglyainak sorsát bemutató könyvre, illetve annak a vándorkiállításnak az anyagára épül, amelynek megnyitóját tavaly rendezték a Magyarság Házában, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával, a Külső Magyarok Kisebbségkutató és Médiaszolgáltató Kft. rendezésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.