Programajánló

A sárközi népviseleti díszek készítését tanítják Szálkán

A szellemi kulturális örökség jegyzékében szereplő sárközi népviselet olyan darabjainak készítését sajátíthatják el a szálkai népművészeti tábor résztvevői, amelyet ma már csak kevesen ismernek.

2015.07.21 03:30MTI

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület augusztusi táborában most elsőként oktatják majd a tornyosbársony készítését - mondta el Decsi-Kiss Mária gyöngyfűző népi iparművész, a szervezet titkára az MTI-nek. Hozzátette: ma már egyre kevesebben vannak olyanok, akik tudják, hogy milyen alapanyagokból, milyen színekkel és elemekkel készült a sárközi leányfejdísz. Közéjük tartozik a 70 éves, őcsényi szövő népi iparművész, Minorits Jánosné, akitől az érdeklődők megtanulhatják a viseletkiegészítő autentikus készítését.

A díszes sárközi viselet felhasználta az úri divatot, de megmaradt a paraszti szabásmintáknál, a kettő harmóniájával alakult ki egy különleges, elegáns viselet. A tornyosbársonyt a lányok a konfirmációtól az esküvő éjszakájáig használták ünnepi alkalmakkor. Van egy homlokbársony része, selyem és taftszalagokkal, gyöngyökkel, textilvirágokkal díszítették. Ma már színpadon is felveszik a hagyományőrző együttesek tagjai, de régen tánc közben nem viselték, mivel könnyen leeshetett - jegyezte meg a népi iparművész.

Beszámolt arról is, hogy a táborban 2001-től oktatják a sárközi gyöngyfűzést. A néprajzi tájegység gyöngydíszei attól egyedülállóak, hogy a mai Magyarországon másutt nem használtak itt ismert, hálószerűen fűzött gyöngygallért. A képzés fő témája ezúttal a csafring - a gyermektelen fiatalasszonyok fejdíszéhez erősített gyöngyösbojt - készítése lesz. A táborban megpróbálják újra gondolni azt, hogy a kiegészítőt hogyan lehet beleilleszteni a mai viseletbe - mondta az iparművész. A táborban rendszeresen részt vesznek Erdélyből és a Vajdaságból is.

Azt is elmondta: nemcsak a kiegészítőket, hanem a viseleteket is egyre kevesebben készítik. Vannak, akik megvásárolják az egykor párizsi, lyoni selyemből, bécsi kasmírból varrt szoknyákat régi viselőik családjától, a mai darabok azonban már nem ilyen nemes anyagokból készülnek.

A kulturális örökség nemzeti bizottsága 2012-ben öt sárközi település - Decs, Őcsény, Alsónyék, Sárpilis és Báta - jelölése nyomán tette az örökség részévé a sárközi szövést, hímzést, gyöngyfűzést és népviseletet, amelyek a nyelvjárással és a helyi népdalokkal, táncokkal együtt jellemzik a tájegység kultúráját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.