Programajánló

Muzsikustábor és zenei fesztivál Balassagyarmaton

A Kárpát-medencéből, az Egyesült Államokból és Németországból is érkeznek 12-25 év közötti muzsikusok a Nógrád megyei városba a július 31-ig tartó táborba.

2015.07.21 02:30MTI

A 29. Nemzetközi Muzsikustábort rendezik meg hétfőtől Balassagyarmaton, a kéthetes programon 80 hallgató vesz részt hat országból. Az idén 12 szakot hirdettek meg, a tanárok között lesz Tokody Ilona, Perényi Eszter és Banda Ádám is - tájékoztatta az MTI-t a szervező Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Ember Csaba elmondta: a Kárpát-medencéből, az Egyesült Államokból és Németországból is érkeznek 12-25 év közötti muzsikusok a Nógrád megyei városba a július 31-ig tartó táborba.

A 29. Zene határok nélkül Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál egyéni oktatásaira pályakezdő művészek éppúgy jelentkeznek, mint néhány éve zenét tanulók, a tábor tanárai a magyar zeneoktatás kiemelkedő személyiségei, valamint Európa főiskoláiról, neves zenekaraiból érkező vendégtanárok.

Zongora, ének, fuvola, klarinét, hegedű, hegedű-brácsa, gordonka, gordon, klasszikus szintetizátor, kamarazene, szimfonikus zenekar és kórus szakokat hirdettek meg az idei muzsikustáborban. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről több tanár is érkezik Balassagyarmatra, Eckhardt Gábor (zongora), Keönch Boldizsár (ének), Perényi Eszter és Somogyi Péter (hegedű), és Banda Ádám (hegedű-brácsa). A Skóciában dolgozó Fenyő Gusztáv, a Cumbrae Summer Music vezetője zongorát és kamarazenét tanít ezekben a hetekben Balassagyarmaton.

Az oktatás mellett több helyszínen, 11 hangversenyen mutatkoznak be a muzsikustábor résztvevői. A nyitónapon az Ear együttes, másnap a tábor tanárainak hangversenyét rendezik meg, de egyéni hangszeres előadói verseny és kortárs magyar komolyzenei hangverseny is lesz a művészeti iskolában.

Július 25-én a Balassagyarmathoz közeli Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban adnak koncertet, vasárnap a város főterén, a Civitas Fortissima téri Zenepavilonban adnak kis éji zenét.

Július 29-én zenekari esttel kezdődik a program a gyarmati szabadtéri színapdon, felcsendül Vivaldi Négy évszak című művéből a Nyár. Viva Verdi címmel operarészletek is szerepelnek a műsorban, többek között Tokody Ilona (szoprán) és Muskát András (tenor) közreműködésével, Farkas Pál vezényletével. 30-án a művészeti iskolában rendezik meg a záró gálakoncertet, amelyen a muzsikustábor tanárai és hallgatói lépnek fel.

Az idei muzsikustábor megrendezését 3,5 millió forinttal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.