Fotók, kisfilmek

Vándorkiállításon népszerűsítik Pest megye értékeit

Mintegy száz fotót és három kisfilmet láthatnak az érdeklődők a gödöllői kastélyban szombaton nyíló tárlaton, amelynek fő célja Pest megye értékeinek bemutatása, népszerűsítése.

2015.07.18 05:30MTI

A vándorkiállítás anyagát a megyei értéktárba 43 településről beküldött 99 ismert és kevésbé ismert értékből válogatták össze - tájékoztatta az MTI-t a megyeháza hivatalának sajtófőnöke.

Ambrus András elmondta, hogy eddig főként konferenciákon mutatták be a régiós értékeket, ám szeretnének tovább lépni: először a gödöllői királyi kastélyban, majd augusztus elsejétől a ceglédi strand- és gyógyfürdőben nyíló kiállításon a nagyközönség is megismerheti a megye "büszkeségeit". Az önkormányzat szándékai szerint ősztől tovább utaztatják a mintegy száz fotót és a három kisfilmet; hogy pontosan hol lesznek a tárlat állomásai, az a befogadó települések szándékától is függ - magyarázta a sajtófőnök.

A kiállítás anyagáról elmondta, hogy az olyan sokak által jól ismert megyei értékek, mint a zsámbéki romtemplom, a váci bazilika vagy az ecseri lakodalmas mellett bemutatják például a kisoroszi szigetorrot, a kocséri Kutyakaparó csárdát és a ráckevei Duna-ág úszólápjait, élővilágát is. Számos információval gazdagodhatnak a tárlatlátogatók az ócsai templomról, a lakihegyi adótoronyról és a Dabas-gyóni betonpályáról, a Szigetszentmiklóson kifejlesztett, a MÁV által ma is használt vasúti jelzőlámpát pedig akár kézbe is vehetik.

Belelapozhatnak a szintén megyei értéknek számító, Barcsay Jenő által összeállított művészeti anatómia könyvbe, amelyet a világ több országában tankönyvként ismernek az orvostanhallgatók - emelte ki Ambrus András.

Szerinte azért nagyon fontos közkinccsé tenni a megyei értékeket, mert ezeknek köszönhetően számos település manapság "fedezi fel újra magát". A megyei értéktárba jelenleg is folyamatosan érkeznek anyagok, így a tárlat anyaga később még bővülhet - fűzte hozzá.

A sajtófőnök kifejtette: egy-egy települési érték a megyeháza illetékes bizottságának döntése alapján kerülhet be a megyei értéktárba. (A bizottságban a képviselőkön kívül egy, a felterjesztett értékről szakmai tanáccsal szolgáló etnográfus is ül). A testület határoz arról is, hogy a megyei értékek közül melyeket tart nemzeti értéknek, és ha akad ilyen, azt a Hungarikum-bizottság elé terjeszti.

Pest megyei hungarikum még nincs, de a vecsési káposzta már nemzeti értéknek minősül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.