Muzzik

Magyarország a vendég a spanyolországi Medinaceli zenei fesztiválján

Idén Magyarország a vendége a spanyolországi Medinaceliben évről évre megrendezett négyhetes nemzetközi zenei fesztiválnak, amely ezen a hétvégén vette kezdetét.

2015.07.12 15:46MTI

A szervezők tájékoztatása szerint kilenc évvel ezelőtt azért hívták életre ezt a fesztivált, hogy a minőségi művészetet eljuttassák egy olyan területre, ahol "hiány van a kultúrából". Medinaceli ugyanis mindössze nyolcszáz lakosú középkori kisváros Madrid és Zaragoza között félúton.

A fesztivál programja minden évben egy vendégország köré épül. Tavaly Japán volt a díszvendég, a korábbi években mások mellett Franciaország, Portugália és Finnország.

"Megmártózunk az ezeréves kulturális hagyományokban, amelyeket Magyarország nyújt" - így harangozták be a szervezők a magyarok részvételét a fesztiválon. Hangsúlyozták, hogy Magyarországon a zene minidig is központi szerepet töltött be, a népzene és a klasszikus zene pedig egymást táplálva fejlődött.

A fesztivál első hétvégéjén Magyar kapcsolatok - kelet és nyugat között címmel Bartók Béla, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc műveiből álló koncertet adtak a meghívott zenészek: Krulik Eszter és Michalska Karolina hegedűművészek, Karácsony Katalin brácsaművész, Nagy Judit csellóművész, akiket Rubén Yessayan kísért zongorán.

A magyar fellépők sorát Császár Zsuzsanna Viktória zongoraművész folytatja, aki július utolsó hétvégéjén ad koncertet: mások mellett Bartók Béla és Liszt Ferenc műveit hallhatja a közönség.

A koncertek mellett képzőművészeti érdekessége is van a fesztiválnak: a Spanyolországban élő és alkotó Fodor-Lengyel Zoltán festőművész műveiből nyílt tárlatot tekinthetik meg a fesztivál ideje alatt azok, akik Medinacelibe látogatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.