Cseh Tamás Program

Bajnai Zsolt: kellene egy könnyűzenei múzeum

Fontos lenne, hogy Magyarországon létrejöjjön egy könnyűzenei múzeum, de ennek alapjait meg kell teremteni a következő időszakban.

2015.06.18 18:29MTI

Erről Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője beszélt egy csütörtöki budapesti konferencián.

Bajnai Zsolt kiemelte, hogy a Cseh Tamás Program keretében lehetőség van egy ilyen múzeum előkészítésére. Hozzátette, hogy ehhez például a könnyűzenei műfajhoz kapcsolódó kutatásokat kell indítani, valamint nagyinterjúkat készíteni és feldolgozni, forráskatasztert kell készíteni. "A program örökséggel foglalkozó alprogramja felvállalhatja a múlt feltárását" - fogalmazott.

Mint kiemelte, fontos szerepe van a már létező P. Mobil Rockmúzeumnak, amely a szlovákiai Nyitragerencséren található, az angyalföldi RAM-ban lévő Rockmúzeumnak, valamint az Egerben nemrég nyílt Beatles-múzeumnak, de egyik sem hivatalos, átfogó, a törvényi háttérnek megfelelő könnyűzenei múzeum.

A Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője megjegyezte: hamarosan kiderül, pontosan milyen irányba és mekkora pénzből folytatódhat a könnyűzene támogatására egy éve indult állami program, illetve ezen belül az örökség megőrzése.

Bajnai Zsolt úgy vélte, hogy egy könnyűzenei múzeum (és esetleg intézet) kifejezetten rentábilis lehetne, a külföldi közönség érdeklődését is felkeltheti, milyen volt a rockzene a vasfüggönyön túl.

Poós Zoltán író, a Cseh Tamás Program részeként az Akvárium Klubban néhány hónapja elkezdődött rocktörténeti beszélgetés-sorozat egyik házigazdája kiemelte: a kultúráról folyó közbeszéd részévé kellene tenni a magyar könnyűzene múltját, eseménytörténetét.

"A pop a tömegkultúra közös nevezője, manapság mégis alig születnek analitikus, esszészerű munkák, cikkek a könnyűzenéről. Az Azok a régi csibészek című, márciusban kezdődött beszélgetés-sorozat igyekszik bemutatni a hátteret a képzeletbeli popmúzeum tárlójában. A rock and roll úgy lett része mindennapjainknak, hogy már észre sem vesszük" - szögezte le Poós Zoltán.

Csatári Bence történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudományos kutatója, az Azok a csibészek-széria másik vezetője felidézett néhány fontos momentumot az első három estből, amelyeken Boros Lajos, Trunkos András (Rolls Frakció), Nagy Feró, Németh Alajos (Bikini) és Bródy János volt a beszélgetőtárs.

Bihari Balázs újságíró beszámolt arról, hogy a Cseh Tamás Program támogatásával elkezdődött az 1995-től 2002-ig létezett Wanted magazin digitalizálása, a szövegek, cikkek feldolgozása, az archiválás és a munkának talán már a nyár végén látható eredménye lesz.

Jávorszky Béla Szilárd, több rocktörténeti könyv szerzője arról beszélt, hogy - szintén a Cseh Tamás Program keretében - két-három órás mélyinterjúk készülnek a magyar könnyűzene történetének fontos, ám a közvélemény előtt kevéssé ismert szereplőivel. Az első körben ilyen anyagot vettek fel Pentz Zsolttal, a Nemzetközi Koncert Igazgatóság könnyűzenei osztályának egykori vezetőjével; Bolba Lajossal, a Magyar Rádió szórakoztató zenei osztályának volt vezetőjével; Victor Máté zeneszerzővel, a rádió volt zenei rendezőjével; Módos Péter televíziós könnyűzenei szerkesztővel; Csányi Attila dzsesszkutatóval; Nemes Nagy Péter újságíróval, a hazai blues színtér szakértőjével; Kovács András filmrendezővel és Dinnyés József zenésszel. A tervezett interjúalanyok között szerepel Csiba Lajos rádiós szerkesztő és Wilpert Imre, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat egykori szerkesztője is. A kataszter anyagai a Cseh Tamás Program honlapjára kerülnek fel.

A konferencián előadást tartott Hanák Gábor történész-filmrendező, a budai Várban működő Cseh Tamás Archívum vezetője is. Elmondta, hogy az NKA zenei kollégiuma által számukra megítélt 20 millió forintos támogatás egyelőre "úton van", az archívum és a hozzá kapcsolódó alapítvány eddigi munkáját egyedi pályázatokon biztosították.

"Audió- és videószalagokat, leveleket, szerződéseket, kéziratokat, fényképeket digitalizáltunk, az archívum egy része Bereményi Gézához köthető. Cseh Tamás jól dokumentált életet élt, mi egy +mélyfúrást+ igyekszünk megtenni az állományvédelmi szempontú digitalizálással. Túl vagyunk a félszázadik teljes életműinterjún, az archívumban például 1200 dal és több mint 20 ezer fénykép található meg" - fejtette ki Hanák Gábor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.