Művelődés, oktatás

Átadták a kecskeméti Agórát

Az Új Széchenyi Tervből támogatott közművelődési fejlesztés célja egy olyan közösségi intézménytípus létrehozása, amely művelődési, oktatási és felnőttképzési szerepet tölt be, ugyanakkor gazdag kulturális szolgáltatást is kínál.

2015.06.19 21:22MTI

Az új típusú közösségi intézménytípusok kialakítása, az Agóra-program beruházásai közel 22 milliárd forintos támogatásból, főleg a megyei jogú városokban jöttek létre - mondta Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára pénteken Kecskeméten, a kulturális központból átalakított Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ átadásán.

"Ekkora népességet érintő kormányzati fejlesztés kulturális és közművelődési területen utoljára a Millennium idején volt" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Az Új Széchenyi Tervből támogatott közművelődési fejlesztés célja egy olyan közösségi intézménytípus létrehozása, amely művelődési, oktatási és felnőttképzési szerepet tölt be, ugyanakkor gazdag kulturális szolgáltatást is kínál - fűzte hozzá.

Fontosnak nevezte, hogy az Agórát építő városok közel 5 milliárd forinttal toldották meg a támogatást, ami szavai szerint "önmagában is igazolja a közösségek és a kultúra fontosságát a városok életében".

A Széchenyi 2020 keretén belül megvalósult kecskeméti beruházás 650 millió forint vissza nem térítendő hazai és uniós támogatásban részesült, amelyhez a város 45 millió forint önerőt biztosított. Kaposvár, Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Tatabánya, Szekszárd, Szolnok, Nyíregyháza, Győr, Szeged, Debrecen, Veszprém és Kecskemét után már csak a szombathelyi Agóra vár az átadásra.

Závogyán Magdolna szerint az új típusú térségi közművelődési intézmény központi szerepet játszhat a közművelődés, a civil szervezetekkel kialakított partnerség, az élethosszig tartó tanulás és a közművelődési tanácsadó szolgáltatás terén.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta, hogy a 40 éve épült kulturális és konferenciaközpontnak az átalakítás után nem lehet más a célja, mint az, hogy "meg tudjuk élni a közösségi élményt". Az internetes világ nagy kihívást jelent a mindennapi életben, ezért szükség van az új típusú közösségi intézményre - mondta. A polgármester Kecskemét és térsége legfontosabb közösségi intézményének nevezte a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központot, mert elődintézményének látogatottsága elérte az évi egymillió főt.

Bak Lajos, a megszűnt Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ ügyvezető igazgatója, az új intézmény vezetője elmondta: a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ július 1-jén alakul meg, a város három intézményének - a korábbi kulturális és konferenciaközpontnak, az Ifjúsági Otthonnak és a HELPI Ifjúsági Információs és Ifjúsági Irodának - az összevonásával jön létre.

A fejlesztés során nőtt az épület befogadóképessége, és 33 új szolgáltatás jön létre. Az építési jellegű fejlesztéseken túl a közművelődési szakmai tartalom is megújul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.