Elítélték

Több millió forintot sikkasztott a hévízi művelődési központ volt alkalmazottja

Jogerősen egy év és tíz hónap, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte pénteken a Keszthelyi Járásbíróság azt a férfit, aki a hévízi művelődési központ alkalmazottjaként több millió forintot sikkasztott el.

2014.09.26 17:11MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Beznicza Árpád, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője a csütörtökön kezdett és pénteken be is fejezett pert ismertetve közölte: a 30 éves férfi 2011-től dolgozott a művelődési központ munkatársaként, rendezvények szervezése, a lebonyolításban való közreműködés, valamint az ezzel kapcsolatos pénzügyek intézése volt a feladata.

A kialakult gyakorlat szerint az intézményben jelentős részben készpénzes kifizetések történtek, a vádlott a házipénztárból kiadási pénztárbizonylat ellenében előleget kapott, amellyel legkésőbb 30 napon belül el kellett számolnia.

A férfi azonban több esetben is késett az elszámolással, de az is előfordult, hogy az általa benyújtott kifizetési bizonylatok csak a felvett összeg egy részét fedezték.

Az összesítés szerint 2012 májusa és novembere között több mint kilencmillió forintos kárt okozott ezzel az intézménynek. Ezen túlmenően 2012-ben egy étkezést, illetve szállást biztosító vállalkozásnak 1,2 millió forinttal, egy koncertszervezőnek pedig több mint 1,2 millió forinttal maradt adós a művelődési központ.

Az előbbi esetében egy hévízi kulturális egyesület képviselőjeként a vádlott átvállalta a fizetési kötelezettséget. A tárgyaláson a védő arra hivatkozott: az intézmény életében többször is előfordult, hogy szabálytalanul eljárva fizették ki egy-egy rendezvény költségeit.

Ez a gyakorlat, valamint az intézmény vezetője által engedélyezett készpénzfelvétel adott lehetőséget a károkozásra. A Keszthelyi Járásbíróság a vádlottat egyebek mellett sikkasztás bűntettében találta bűnösnek, és jogerősen egy év tíz hónap, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.