Nyílt tér

Megnyílt a Prágai Quadriennálé 2015

Nyitott színházzá vált a cseh főváros központja, miután az Óvárosi téren szerdán este megnyílt a Prágai Quadriennálé 2015.

2015.06.18 23:30MTI
Facebook PQ

Európában a legnagyobb presztízsűnek tartott nemzetközi színpadi látvány- és színházépítészeti seregszemlét, amelyet a hagyományoknak megfelelően ismét több szekcióban rendeznek meg tizenegy napon keresztül, június 28-ig láthatják az érdeklődők.

Az idén a látnivalóknak az Óvárosi tér, a Nemzeti Színház és Károly-híd által behatárolt térben álló paloták, színházak, kiállítótermek, valamint az utcák és a terek adnak helyet.

A nagyszabású nemzetközi rangú rendezvényen az idén 68 ország - köztük Magyarország - 111 kiállítással, illetve projekttel képviselteti magát. A rendezvényekre több mint háromezer színházi szakember jelezte részvételét.

Daniel Herman cseh kulturális miniszter a megnyitón kijelentette, hogy a Prágai Quadriennálé (PQ) a maga nemében a legnagyobb ilyen rendezvény a világon. "A kultúra és a művészet nagy ünnepe ez Európa szívében" - jelentette ki a miniszter.

Az első seregszemlét 1967-ben rendezték meg. A fórumot a Szcenográfusok, Színházépítészek és Technikusok Nemzetközi Szervezete hívta életre.

Magyarország a kezdetektől, 1967 óta valamennyi seregszemlén képviseltette magát. 2011-ben, a legutóbbi PQ-n Magyarország kapta a legjobb kurátori koncepcióért odaítélt aranyérmet.

Az idén az egykori Szent Anna templomban lesz látható Donor Prométeusznak címmel az Antal Csaba kurátor tervei alapján készült rendhagyó kiállítás az országok és régiók tematikus szekcióban.

A diák szekcióban való részvételre É. Kiss Piroska, a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező tanszékének adjunktusa kapott kurátori felkérést. A makettgyűjtő szobája címet viselő, a hallgatók terveit prezentáló kiállítás Franz Kafka szülőházának 3. emeletén tekinthető meg.

A magyar pavilon a pénteki magyar napon nyílik meg.

A magyar részvételt az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából és támogatásával az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezte és bonyolítja le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.