FBI

Svédországból lopott ritka antik könyveket adott vissza az FBI

A tettes, a könyvtár kéziratrészlegén dolgozó Anders Burious 2004-ben tett beismerő vallomást.

2015.06.17 16:11MTI

Eltulajdonításuk után az Egyesült Államokban felbukkanó ritka antik könyveket adott vissza a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) New Yorkban a Svéd Nemzeti Könyvtár képviselőjének szerdán - olvasható a The Local hírportálon.

Az 1990-es években és a 2000-es évek elején több mint 60 könyvet és kéziratot csempészett ki a Svéd Nemzeti Könyvtárból (Kungliga Biblioteket) egy dolgozó, majd a régiségeket álnéven a világ különböző tájain élő gyűjtőknek értékesítette. A könyvek egy része később amerikai aukciósházakban tűnt fel.

A tettes, a könyvtár kéziratrészlegén dolgozó Anders Burious 2004-ben tett beismerő vallomást. Miután a rendőrség óvadék fejében elengedte, a férfi otthonában megrongált egy gázvezetéket és saját ereit felvágva öngyilkos lett. A szivárgó gáz okozta robbanásban több lakás és egy tucat ember is megsérült.

A szerdai ünnepségen Gunilla Herdenber, a Svéd Nemzeti Könyvtár egyik vezetője vehette át az FBI által lefoglalt értékes műkincseket, amelyek közül a legrégebbi több mint négyszáz éves.

"Megvizsgáltuk a könyveket, és megállapítottuk, hogy a mienk" - nyilatkozta Gunilla Herdenber, aki immár harmadik alkalommal utazott az Egyesült Államokba a Svéd Nemzeti Könyvtárból ellopott régiségekért.

Mint fogalmazott, a visszakapott könyvek 17. századi művek, értékük felbecsülhetetlen, fontos részeit képezik a svéd kulturális örökségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.