Programajánló

Múzeumok éjszakája: toxikológiai előadás és veterán motorok tárlata Szabolcs-Szatmár-Beregben

Toxikológiai előadáson, veteránmotor-kiállításon és a számos időszaki tárlaton túl a múlt századelő cukrászdája várja a közönséget június 20-án a Múzeumok éjszakájának Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendezvényein.

2015.06.16 06:28MTI

Nyíregyházán hat helyszínen rendeznek eseményeket: a központi megnyitó a Jósa András Múzeumban lesz, ahol a délután három órakor a Tekergő Bábszínház és a Sugalló Népzenei Együttes indítja a múzeumi fiesztát. Kora este kezdődnek az időszaki tárlatok megnyitói, a közönség ezek keretében bepillantást nyerhet az orvoslás- és gyógyászattörténetbe, megtekintheti Szikora Tamás Munkácsy-díjas festőművész festményeit és Balczó Edit kerámiáit, valamint az Aere Perennius - Ércnél maradandóbb című tárlaton a magyar orvosok alkotásait.

A programban bemutatkoznak a Magyar Szablyavívó Iskola növendékei, az egyik legérdekesebbnek tűnő előadást pedig Zacher Gábor toxikológus tartja, aki e tudományág tízezer éves kultúrtörténetét mutatja be az érdeklődőknek. A számos koncert zenei koncert mellett lesz stand-up comedy, mesedélután, népi játszótér, kézműves udvar és vásár, fegyverbemutató, íjászat, csillagászati bemutató, de különleges nyalánkságokat és kézműves söröket is megkóstolhat a nagyérdemű.

A Kállay Gyűjtemény a Rejtett kincsek című kiállítással, koncertekkel, óriáscirkusszal és tűzzsonglőr bemutatókkal igyekszik a közönséget a Széchenyi utcai székházába csábítani, a vízügyi történeti gyűjtemény pedig a Jöjjön velünk a gátra! - Legyen tiszteletbeli gátőr című időszaki kiállítással szeretne kedvet csinálni a hivatás megismeréséhez.

A megyei levéltárban levéltári sétát, raktárlátogatást, kézműves foglalkoztatót, számítógépes interaktív történelmi játékokat és előadásokat szerveznek, a Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár a vasútmodellek világával várja a látogatókat. A Szabadtéri Színpadon este fél kilenctől a Csárdáskirálynőt állítja színpadra a Móricz Zsigmond Színház társulata.

Kisvárdán a múzeumi programot rikkancsok teszi közhírré a város utcáin, náluk lesz kapható az egy napra és egy éjszakára újra megjelenő Kisvárdai Friss Újság. A rendezvény egyik legérdekesebb programja valószínűleg a 20. század elején működő városi cukrászda újranyitása lesz, ahol korabeli asztalokkal, székekkel, étlappal, viseletekkel és persze süteményekkel várják az érdeklődőket. Lesz cukrászdai divat-, kalap- és hajviselet bemutató, gyerekműsor, jótékonysági bál, valamint újra jár majd az omnibusz a múzeumtól a kisvárdai várig - olvasható a szervező Rétközi Múzeum honlapján.

Tiszavasváriban a Múzeumok éjszakáján nyílik meg a Vasvári Pál Múzeum új időszaki kiállítása, amelyben a magyar motorkerékpár-gyártás múltja ismerhető meg. A motorkerékpárok technikatörténetét bemutató vándorkiállítás a budapesti Maróti Motorkerékpár-gyűjtemény anyagából, valamint a csaknem ötven nagyméretű, a motorkerékpárokat és a motorsportot népszerűsítő plakátokból, prospektusokból, katalógusgyűjteményből állt össze.

A zenei színpadon a fúvószene és a néptánc é lesz a főszerep, a könnyűzenei vonalat a Karmapirin zenekar és a Kowalsky Mega Vega képviseli. Megtartják majd az ilyenkor szokásos tűzugrást, amelyet hajnalig tartó táncház követ a múzeumkertben. A rendezvényhez ebben az évben csatlakozott a bodrogkeresztúri Magyar Motorok Múzeuma is, ahol vasárnap tárlatvezetés, oldalkocsis motoroztatás, Kresz-teszt és Hegy-kör is várja az érdeklődőket.

A mátészalkai Szatmári Múzeumban bábszínházzal és zenés gyermekműsorral indul a múzeumi éjszaka, de tartanak majd népviselet kiállítást, versenytánc bemutatót és zenei koncerteket is.

Nyírbátorban a Báthori István Múzeum programját a Szatmár Táncegyüttes kezdi, majd fegyver-, makett- és népi játék bemutatót rendeznek. fellép a Tinódi Vegyes Kórus, lesz nosztalgia koncert, tárlatvezetés, késő este pedig gyöngyfűzéssel és papírhajtogatással várják a kicsiket és a nagyobbakat. Az érdeklődők emellett bemutatják a restaurálás alatt álló nyírbátori csonka stallumot: az 1511-ben készült templomi ülőpad a magyar bútorművészet egyik legjelentősebb alkotásának számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.