Látványosság

Újjáépítik a római Colosseum küzdőterét

A gladiátoraréna a tervek szerint újra nagyszabású szabadtéri eseményeknek adhat majd otthont; a felújítás a következő öt évben, 20 millió euróból valósulhat meg.

2015.06.05 21:09MTI

A római amfiteátrum küzdőterének rekonstruálását Daniele Manacorda régész vetette fel egy szakfolyóiratban, és Dario Franceschini kultuszminiszter már tavaly novemberben felkarolta az ötletet. Pénteki bejelentése azonban már konkrét időkeretet és büdzsét is tartalmaz.A Colosseum arénája a 19. századig megőrizte padlózatát. Akkoriban a látogatók még sétálgathattak rajta, és középről csodálhatták meg az ókori építményt. Az ezt követő ásatások azonban megbontották a felszínt, hogy feltárhassák az alatta fekvő szinteket, ahol egykor gladiátoriskolák, éléskamrák és az előadásokhoz szükséges emelőszerkezetek kiterjedt hálózata húzódott meg. Itt tartották a viadalokon bevetett vadállatokat is.

Legalább 28 "lift" működött itt az ókorban; az egyik felújított teherfelvonót, amelyen annak idején az állatokat húzták fel a küzdőtérre, Franceschini be is mutatta pénteken.

Ezeket az alsóbb szinteket a mostani tervek szerint múzeummá alakítanák át, és újra befednék őket. Az így újra létrejövő arénában szabadtéri eseményeket, például koncerteket vagy operaelőadásokat lehetne tartani - hasonlóan a veronai amfiteátrumhoz (Arena di Verona) -, de az olasz sajtó szerint akár gladiátorjátékokat is ismét bemutathatnának itt.

A miniszter mindenesetre hangsúlyozta: gondosan megválogatnák, mi kerülhetne színre. "A Colosseum nem adhat helyet bárminek" - mondta. Futballmérkőzéseket például nem tarthatnának itt.A tervek szerint a szükséges 20 millió euró (6,23 milliárd forint) nagy részét közpénzből teremtenék elő, de a hírek szerint a Tod's divatárucég, amely már a jelenleg zajló renoválási munkákat is támogatja, önmagában is 4 millió eurót adna erre a célra.

"Reméljük, hogy az aréna újraépítésével vissza tudjuk adni a városnak a Colosseum eredeti képét. Bízunk benne, hogy elő tudjuk teremteni az ehhez szükséges forrásokat" - fogalmazott Franceschini pénteken. A minisztérium nemzetközi tervpályázat kiírását tervezi a feladatra.

Facebook/Colosseum - Sergey Shcherbakov

A Titus császár által Kr. u. 80-ban felavatott Colosseum Róma első kőből épített amfiteátruma volt. Megnyitásakor 100 napig tartó játékokkal ünnepeltek a városban. A 6. századig rendeztek benne gladiátorviadalokat és más játékokat.

Ma Róma - sőt egész Olaszország - egyik legkedveltebb turistacélpontjának számít, évente mintegy ötmillió látogató keresi fel. Restaurálása jelenleg zajlik mintegy 25 millió euró értékben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.