Társadalmi hely szerint

Vörös számok segítették a nézők eligazítását a római Colosseumban

Mindenkinek jogában állt a Colosseum látogatása, ugyanakkor szigorú szabályok határozták meg az ülésrendet az amfiteátrum négy szintjén. A császár az első sorban lévő páholyban foglalt helyet, az első szint a szenátorok, legfelsőbb tisztségviselők és a Vesta-szüzek számára volt fenntartva.

2015.01.26 19:18MTI

Vörös színezékkel festett számok segítették a nézők eligazítását a római Colosseumban - derült ki az ókori műemlék restaurálása folyamán.

A Kr.u. 80-ban megnyitott Colosseumnak 76 számozott, a köznép számára fenntartott bejárata volt. Emellett a grandiózus, 188 méter hosszú, 156 méter széles és 48,5 méter magas ókori építmény négy jelöletlen kapuval is rendelkezett, utóbbiakból kettőn keresztül a császár, a szenátorok, a magas tisztségek viselői, gazdag patríciusok, a Vesta-szüzek közlekedtek, egy kapun a küzdelem előtt a gladiátorok vonultak be, egy további átjárón keresztül pedig az elesett harcosok és leölt vadállatok tetemeit vitték ki az arénából - olvasható a Discovery News hírei között.

A szektorok számát eredetileg csupán belevésték a boltívek mészkövébe, később a jobb láthatóság érdekében piros festékkel emelték ki a megjelöléseket. A számozott kapuk az összetett tömegirányítási rendszernek csupán az első elemei voltak, amelyek megkönnyítették a több tízezres nézőközönség számára az amfiteátrumba való bejutást és helyük megtalálását.

"Ötvenezer ember vásárolt egy-egy előadásra jegyet, amelyen fel volt tüntetve, hogy mely bejáratot kell igénybe venniük. Az aréna belsejében további számok segítették az eligazodást, hogy a nézők megtalálják a társadalmi helyük szerint kijelölt ülőhelyüket" - magyarázta Rossella Rea, a Colosseum igazgatója.

Mindenkinek jogában állt a Colosseum látogatása, ugyanakkor szigorú szabályok határozták meg az ülésrendet az amfiteátrum négy szintjén. A császár az első sorban lévő páholyban foglalt helyet, az első szint a szenátorok, legfelsőbb tisztségviselők és a Vesta-szüzek számára volt fenntartva. A nemesség a második szinten helyezkedett el, míg a római átlagpolgár helye a harmadikon volt, a nők és a legszegényebbek pedig a negyedik szintről követhették a viadalokat.

A szakemberek a 33 millió dolláros felújítási projekt során bukkantak a festéknyomokra. Rossella Rea rendkívülinek nevezte a felfedezést, mivel a vasoxidból és agyagásványokból nyert, kötőanyagok felhasználása nélkül készített festék kevéssé bírta az időjárás viszontagságait. "Azt feltételeztük, hogy a festék még nyomokban sem maradhatott fenn" - fogalmazott Rossella Rea.

Mint Cinzia Conti restaurátor rámutatott, a színezék legfeljebb 2-3 évet bírt ki, így a bejáratot jelző számokat rendszeresen újra kellett festeni. A szakemberek reményei szerint a Colosseum felújítása során további festett számokra bukkannak az amfiteátrumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.