Gasztrofeszt

Filmfesztivál és fotópályázat színesíti az idei borvidékek hétvégéjét Monoron

Ismét megrendezik a 2012 óta hazai és külföldi vendégek ezreit vonzó borvidékek hétvégéjét a Pest megyei Monoron, a megnyitóra szombaton kerül sor a világhírű pincefaluban.

2015.06.05 03:35MTI

A tavalyi sikeren felbuzdulva most is meghirdették a szőlőtermeléssel és borturizmussal foglalkozó mozgóképek seregszemléjét, a Monori Bortárs Filmfesztivált, kísérőrendezvényként pedig az országos fotópályázatra érkezett legjobb képekből nyílik kiállítás - tájékoztatta a szervezőbizottság elnöke az MTI-t.

Kugel György elmondta, hogy a főszervező, a Monor Környéki Strázsa Borrend munkáját idén is a helyi önkormányzat, a Monor Hegyessy Lions Club és más civil szervezetek segítették. A Bortárs Filmfesztivál és a fotópályázat díjait már pénteken átadják, majd díszvetítést tartanak. A díjátadó helyszínén, a helyi Vigadó étteremben a nyertes és a zsűri által kimagaslónak ítélt képekből kiállítás nyílik.

Az elnök tájékoztatása szerint a filmes seregszemlére több mint 30 mű érkezett, míg az országos fotópályázatra több mint 60 nevező körülbelül 300 képet juttatott el.

A zsűri és az interneten szavazó közönség véleménye alapján döntöttek a legjobb alkotásokról. A díjazottak nevei már olvashatóak, s számos nyertes fotó már megnézhető a filmfesztivál közösségi oldalán.

A Koltai Róbert színész-rendező vezette zsűri döntése értelmében a Bortárs 2015. első díját A váli erdőben (Dunatáj Alapítvány, Rubato Film, ELTE Videostúdió) című alkotás nyerte, míg a közönségdíjat a Négy évszak Somlón (tavasz), a Triál Média Kft. munkája érdemelte ki. A fotópályázatra két témában, több kategóriában lehetett nevezni. Vannak vidékek legbelül címmel a borhoz és a szőlőkultúrához kapcsolódó fotók versenyét hirdették meg, míg a monori pincefaluban készült képeket Emberek a Strázsán fantázianéven gyűjtötték össze.

A monori Strázsahegyen a szőlő- és bortermelésnek több évszázados hagyománya van, amelyet korabeli írásos dokumentumok is bizonyítanak. Az agyagos-löszös dombon kézi erővel ásták ki a boroshordók tárolására szolgáló pincéket és többségük elé présházakat is emeltek. A nemcsak Magyarországon, hanem Európában is különlegesnek számító 300 holdas pincefaluban jelenleg mintegy 960 pince található, zömük egyedi igényeket szolgál, azonban egyre többen használják ki a borturizmus lehetőségeit.

A pincefaluban számos rendezvény, fesztivál várja az érdeklődőket az év minden szakában. A Bortárs Filmfesztivált is jegyző Monor Környéki Strázsa Borrend azzal a céllal alakult meg 2000-ben, hogy a tájegység borainak fajta-, eredet-, és hírnévvédelmével foglalkozzon, valamint megismertesse, népszerűsítse a vidék italát a nagyközönséggel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.