Bemutató Miskolcon a Nemzeti Színházban!

Képek! Shakespeare - Szeget szeggel

A Miskolci Nemzeti Színház az új szezont új tagozattal, új tagokkal, megújuló honlappal kezdi. A társulat Denevér-előadásával nyitották meg Tokajban a most elkészült új, Paulay Ede Színházat. A Charley nénjével a Közép-Európai Színházi Fesztiválon, Kassán, majd a szlovéniai Lendván vendégeskedtek. 2008. október 3-án bemutatják a Szeget szeggel-t Radoslav Milenković rendezésében.

Képek a vadonat új előadásból! képgaléria

2008.10.03 15:00ma.hu
Krámer György

Krámer György táncos-koreográfust azért szerződtette 2003-ban Miskolcra Halasi Imre igazgató, hogy a tánc tagozat feltételeit megteremtsék. Miskolc önkormányzata 2008. június 26-i ülésén megszavazta a tánc tagozat megalapítását. 

Régi terv vált valóra, a tagozatvezetőt Majoros István - aki augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Érdemrend bronz fokozata kitüntetést vehette át -, és Kozma Attila koreográfusok segítik munkájában. A Miskolci Tánctagozat hivatalos bemutatkozását, 2009. április 29-én, a Tánc Világnapján tartják majd, erre az eseményre új darabbal, a Tánckadenciákkal készülnek. 

Új tagjai a társulatnak; a Nemzeti Színházból visszatérő Vida Péter mellett Fabók Mariann, Harsányi Attila és Sipos Vera színművészek, Vermes Tímea operaénekes, valamint Vári-Nagy Dóra dramaturg. Handa Dalma és Kasuba Gábor pedig a tánctagozatot erősítik ez évtől.

Főszerepben: Kaszás Géza

Shakespeare Szeget szeggel című darabjának középponti alakjai a Herceg, aki ideiglenesen átadja a hatalmat Angelónak, a kíméletlen helytartónak. Angelo pedig nekilát, hogy rendet teremtsen a szabad erkölcsű Bécsben. Olyan bűnért ítél halálra egy úriembert, Claudiót, amit az éj leple alatt ő maga is elkövet. Shakespeare ebben a művében a morálról, a törvényről és a választási lehetőségekről szól. A darab ugyan a 17. század eleji London elé tart görbe tükröt, de igazsága minden korban, így ma is érvényes.
 
A Szeget szeggel Shakespeare egyik legtöbb nehézséget rejtő műve, hiszen megannyi vígjátéki elem mellett számos jelenet magában hordozza a tragikum lehetőségét, és a darab vége sem feltétlenül vidám. 

"Megegyezni nem tudnak a kritikusok erre a darabra nézve, és nem is fognak soha. Legföljebb abban értenek egyet, hogy különös, páratlan és egyedülálló - még Shakespeare munkái között is" - írta a magyar színháztudomány jeles képviselője, Hevesi Sándor.

William Shakespeare: Szeget szeggel
Fordította: Mészöly Dezső 

Szereposztás

VINCENTIO, Bécs hercege - KASZÁS GÉZA 
ANGELO, a helytartója - FANDL FERENC 
ESCALUS, öreg tanácsúr - BŐSZE GYÖRGY 
CLAUDIO, nemesúrfi - CHAJNÓCZKI BALÁZS
 LUCIO, nagyszájú léhűtő - HARSÁNYI ATTILA 
PORKOLÁB - ÁRON LÁSZLÓ 
TAMÁS, szerzetes - OSVÁTH TIBOR 
PÉTER, szerzetes - M. SZILÁGYI LAJOS 
TUSKÓ, együgyű rendőr - HUNYADKÜRTI ISTVÁN Jászai-díjas 
HÓLYAG, bolond nemes - MOLNÁR ERIK 
TEKERINÉ, kerítőnő - MÁHR ÁGI Jászai-díjas
 POMPEIUS, csapos - BAJ LÁSZLÓ 

Rendező: Radoslav Milenkovic 

Bemutató: 2008. október 3. – 19.00 óra Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínház

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.