Festmények, grafikák, szobrok

Tavaszi tárlat nyílik Salgótarjánban

Több mint kétszáz képzőművészeti alkotást, festményt, grafikát és szobrot láthat a közönség a szombaton nyíló salgótarjáni Tavaszi tárlaton. Az országos gyűjtőkörű kiállításra határon túlról is érkeztek pályaművek.

2015.05.30 23:30MTI

K. Peák Ildikó, a Dornyay Béla Múzeum művészettörténésze, a tárlat kurátora hozzátette: idén ötszáz beküldött műalkotás közül válogatták ki az anyagot. A kiállító művészek között vannak felvidéki festők, de érkeztek képek Németországból is.

Szemadám György festőművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja az MTI-nek elmondta: a magyar képzőművészet legnagyobb értéke a sokarcúságban rejlik, a kortárs képzőművészet széles palettáját mutatja ez a kiállítási anyag. A tárlaton a hagyományos festészet szerepel legnagyobb súllyal, amennyiben a szobrászat ilyen csekély mértékben van jelen, úgy ez azt is jelezheti, hogy ez a művészeti ág komoly támogatásra szorul - jegyezte meg.

A salgótarjáni Tavaszi tárlat a 80-as évektől vált regionális kiállításból országos rangúvá és begyűjtésűvé, olyan periodikusan ismétlődő rendezvénnyé, amely napjainkban már fontos helyet foglal el a hazai kulturális életben. A tárlat iránt egyre inkább fokozódik az érdeklődés az alkotók körében, a válogató zsűri elé minden egyes alkalommal a bemutatható alkotások többszöröse kerül. A kiállítást az 1990-es évektől kétévente rendezik, bemutatkozási lehetőséget teremtve festő-és grafikusművészek, valamint szobrászok számára.

Az idei tárlaton az előző rendezvény nagydíjasa, Kalocsai Enikő kapott lehetőséget arra, hogy egy kamara-kiállításon bemutatkozhasson.

A XXXIII. Tavaszi tárlat augusztus 29-ig látható a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.