Nem szállt fel a fehér füst

Nehezen halad a vezetőválasztás a Berlini Filharmonikusoknál

Nehezen halad Sir Simon Rattle utódjának kiválasztása a Berlini Filharmonikusoknál. A világhírű zenekar állandó tagjai hétfő reggel tíz órakor gyűltek össze, hogy új vezető karmestert válasszanak szavazással, de este nyolc óráig nem sikerült befejezniük az eljárást.

2015.05.12 04:30MTI

Az eredeti tervek szerint délután kettőkor jelentették volna be, hogy ki töltheti be 2018-tól a klasszikus zenében a legrangosabb pozíciók között számon tartott tisztséget.

A 124 muzsikus egy templom közösségi házában gyűlt össze Berlin Dahlem városrészében. Az épület előtti tér újságírókkal és televíziós stábokkal telt meg. Sokan este nyolc óra után is várakoztak, de részleteket nem tudtak meg a falak mögött zajló folyamatról. A zenekar egyik szóvivője csupán annyit közölt, hogy olyan vezető karmester kiválasztására törekednek, akit az együttes "jelentős többsége" támogat.

A zenekart 2002 óta vezető Rattle márciusban jelentette be távozását. A liverpooli születésű hatvanéves művész 2017 szeptemberétől a Londoni Szimfonikus Zenekart irányítja, szerződése lejártáig pedig Londonban és Berlinben is dolgozik majd.

Utódjelöltként szinte valamennyi tekintélyes karmester szóba került. Favoritként tartják számon mások mellett az 55 éves német Christian Tielemannt, a drezdai Staatskapelle vezető karmesterét, a Bostoni Szimfonikus Zenekart irányító, 36 éves lett Andris Nelsonst és a 34 éves venezuelai Gustavo Dudamelt, Sir Simon Rattle közeli barátját, aki már többször dirigálta a zenekart.

A Berlini Filharmonikusokat gyakran a világ legjobb komolyzenei együtteseként említik. Korábbi vezetői között voltak olyan nagyságok, mint Claudio Abbado és Herbert von Karajan. A német főváros zenekara az egyetlen a jelentős együttesek között, amelynek tagjai maguk választanak vezető karmestert. Szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy az 1882 óta működő Berlini Filharmonikusok nem egy uralkodó vagy főnemes által alapított együttesből formálódott, hanem a polgári társadalom szövetéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.