Ráhangolódás

Orosz esttel nyitják idei fővárosi koncertjeiket a Pannon Filharmonikusok

Orosz esttel nyitják idei fővárosi koncertsorozatukat a Pannon Filharmonikusok pénteken. Sosztakovics I. gordonkaversenyét a Rosztropovics-tanítvány Szergej Szlovacsevszkij mutatja be, a Stravinsky-rajongók pedig a másnapi maratonból kimaradt Petruskát is hallhatják a Művészetek Palotájában.

2015.02.03 06:31MTI

A hangversenyen Csajkovszkij A vihar című, Shakespeare műve által inspirált zenekari fantáziája után Sosztakovics I. gordonkaversenye hangzik el Szergej Szlovacsevszkij tolmácsolásában. Az előadást többszörös életrajzi kapcsolatok teszik izgalmassá, hiszen Sosztakovics e versenyművet Msztyiszlav Rosztropovicsnak, a 20. század egyik legnagyobb csellistájának, tanítványának, barátjának írta és ajánlotta, a koncert szólistája, Szlovacsevszkij pedig épp Rosztropovics tanítványaként tökéletesíthette hangszeres tudását.

A koncertet Stravinsky Petruska című, 1911-ben Párizsban bemutatott műve zárja, amelyet a pécsi zenekar a szerző által 1947-ben átdolgozott változatban játszik el Cristian Mandeal vezényletével. A darab bemutatása tekinthető a Művészetek Palotájában másnap tartandó egész napos Stravinsky-maraton felütésének is, hiszen annak programjában a Petruska nem szerepel.

A Kelet-Nyugat mottójú hangversenyt csütörtökön a pécsi Kodály Központban, a Pannon Filharmonikusok székhelyén is bemutatják - derül ki a zenekar közleményéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.