Programajánló

Döntőjéhez érkezett a III. Országos Team Slam Bajnokság

Harmadszor rendezik meg az országos csapat slam poetry bajnokságot. Vasárnap a fővárosi Trafó - Kortárs Művészetek Házában 16 slammer formáció küzd a döntőben az elsőségért.

2015.05.01 20:30MTI

A döntőben azok a teamek vesznek részt, amelyek a március végén megrendezett előválogatón bizonyítottak. A produkciókat egy három főből álló szakmai zsűri bírálja el, kiegészülve két taggal a közönség soraiból - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A szakmai zsűriben Andrew Hefler (énekes, színész, a Food Film Fighters estek házigazdája), Babiczky Tibor (költő, újságíró) és Süveg Márk Said (kétszeres egyéni slam bajnok, az Akkezdet Phiai tagja) szerepel.

Az eddigi kétszeres győztes, a DreamTime! duója, Tolnai Eszter és Gábor Tamás Indiana idén is finalista, mellettük látható és hallható lesz a döntőben a "Nem kiemelt és nem állandó slammerek, avagy a csalók", a "M.ink", a "Lányok, írjatok!", a "Gyapjas meg az ex-raszta", a "Blablabál", a "Fo-ci", "A létezés Karcsijai", az "Acrodermatitispapulosainfaintum", a "Standard hiba", a "Waldoma", a "Brutál dödölle", a "Csion bölcsei", a "Ropik", a "Chrumky a ticinky", valamint a "Cigánymeg(g)y - Hate Speech Monologues" elnevezésű csapat.

A közlemény kiemeli: a slam poetry alapvetően egyéni műfaj, ahol a szerző egyedül adja elő önállóan megírt, saját szövegét. Ezzel szemben a team slam résztvevői csapatokba szerveződnek és a közös munkával megírt szövegeiket együtt adják elő. Az önálló szövegíráshoz szokott slammereknek ezúttal más képességeik is előtérbe kerülnek, mint például a csapatjáték, a közös ötletelés, az együttműködés és az egymásra figyelés.

Az est házigazdája Mavrák Kata Hugee és Német Péter Zeek lesz. A műsort versenyen kívüli meghívott előadók is színesítik: Ladik Katalin és Szkárosi Endre, a MonDDay (Basch Péter és Bock Balázs) és a Words Are Melodies slam poetry cover zenekar. A beatekért a kihagyhatatlan Amoeba zenekar felel, a látványt a Kiégő Izzók csapata biztosítja.

A dobogósok könyvnyereményét a Libri Könyvkiadó ajánlotta fel. Emellett az Slam Poetry Budapest (SPB) pénzdíjat is kitűzött, az első helyezett 50 ezer forinttal, a második 25 ezerrel, a harmadik 15 ezerrel távozhat a színpadról, valamint a győztes csapat önálló estet is nyer az SPB szervezésében, az Amoeba kíséretével. A zsűri különdíjas csapat tagjai az Örkény István Könyvesbolt jóvoltából könyvutalványokat kapnak és önálló estet tarthatnak az üzletben. Idén is lesz közönségszavazás, így a közönség kedvenc csapata is díjazásban részesül.

A műsor a Soundhead csapatának köszönhetően online is nyomon követhető lesz.

A slam poetry, a napjainkra világszinten önálló műfajjá érett verses vetélkedő az 1980-as évek közepén született az Egyesült Államokban. A középkori dalnokversenyekhez hasonlítható slam poetry a kortárs költészet, a rap és a stand-up sajátos elegye. Az előadó-költészeti műfaj 2006 óta van jelen Magyarországon és az elmúlt években népszerűsége töretlenül ível felfelé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.