Mesterjegy

Újabb emlékérmékkel bővül az MNB Nemzeti parkok Magyarországon sorozata

Újabb emlékérmékkel bővül a Föld napján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Nemzeti parkok Magyarországon című sorozata. Az ezüst- és rézötvözetű emlékérmék a Duna-Ipoly Nemzeti Park egy látképét és címerállatát ábrázolják.

2015.04.22 05:30MTI

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent MNB-rendeletek szerint a Duna-Ipoly Nemzeti Park megnevezésű ezüst érme tízezer, a rézötvözetű érme pedig kétezer forint értékben, ötezer-ötezer példányban jelenik meg.

A fekvő téglalap alakú ezüst érme 925 ezrelék nemesfémből készül, súlya 31,46 gramm, széle sima. Az azonos formájú és méretű, kétezer forintos emlékérme 75 százalék réz és 25 százalék nikkel ötvözetéből készül, súlya szintén 31,46 gramm, széle sima.

Az érmék előlapján a középmezőben a Duna Zebegény és Visegrád közötti szakaszának ábrázolása jelenik meg, előtérben, jobb oldalon a havasi cincérrel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállatával.

Az emlékérmék hátlapjának középmezőjében szintén a Dunakanyar Zebegény-Visegrád közötti látképe jelenik meg. Felső részén, középen a Duna-Ipoly Nemzeti Park, alatta középen - a látképbe elhelyezve - kézírással a Dunakanyar felirat olvasható. Jobb alsó szélén Kósa István tervezőművész mesterjegye látható.

A sorozatban szerepelt már az Őrségi Nemzeti Park és a Duna-Dráva Nemzeti Park is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.