Szemfedő

Ismét a nyilvánosság elé tárják a torinói leplet

Mától június végéig ismét látható a torinói lepel. A híres vallási ereklyét - amely a legenda szerint Názáreti Jézus halotti leple volt - több mint 500 éve a torinói székesegyházban őrzik és csak ritkán mutatják meg a nagyközönségnek.

2015.04.20 02:35MTI
Wikipedia/Magnus MAnske

Védőruhában és fehér kesztyűben készítették elő a bekeretezett leplet a kiállítás szervezői a torinói Keresztelő Szent János-székesegyházban, Olaszországban. A híres vallási ereklyét a székesegyház egyik oldalkápolnájában 1578 óta őrzik. A szerencsésebbek már a hivatalos megnyitó előtt egy nappal megtekinthették a leplet. Mindenki szigorú biztonsági átvizsgáláson esik át, aki látni szeretné a különleges tárgyat. 3 millió zarándokot várnak a következő hónapokban az olaszországi városba. Előzetesen már másfél millióan jelentkeztek.

Külön okostelefon alkalmazást is készítettek a kiállításra, amellyel minden hasznos információt megtalálhatnak a zarándokok. A lepel részletes története mellett nagy felbontású, jó minőségű fényképeket is lehet nézegetni a lepelről.

A történelem talán legrejtélyesebb lelete a féltve őrzött torinói lepel. Az evangéliumok tanúsága szerint Krisztus testét miután levették a keresztről, gyolcsba csavarták, majd ebben is temették el. Így teste képmásának lenyomata megjelent a lenvásznon. Az ereklye eredetiségét azonban eddig nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani. A tudósok a mai napig vitáznak róla.

Az ereklyéhez maga Ferenc pápa is elzarándokol majd, aki a Don Bosco, azaz Bosco Szent János a szalézi rend alapítója születésének 200. évfordulójára rendezett ünnepség alkalmából is a városba látogat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.