Szép magyar beszéd

Szalóczy Pálé az idei egyik Kazinczy-díj

Nyelvében él a nemzet, és mindannyiunk identitása kell, hogy legyen, hogy minél mívesebben szóljon a magyar nyelv - így adta át a kultúrállamtitkár vasárnap Győrben, a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny jubileumi, ötvenedik döntőjének díjait.

2015.04.19 17:00MTI

Hoppál Péter hangoztatta: bárhol is élünk a világban, ha magyarként neveljük gyermekeinket, akkor azokon a "szállásterületeken, ahol a magyarság ma elhelyezkedik", a családok őrizni fogják a magyar identitást.

"Jól plántáltatott" az a fél évszázaddal ezelőtti kezdeményezés, amely nyomán számos kárpát-medencei iskola fordult nemzeti örökségünkhöz, az anyanyelvünkhöz - fogalmazott az államtitkár. Reményét és bizalmát fejezte ki, hogy ötven év múlva is eleven valóság lesz az anyanyelv ápolása, és az idei döntőben részt vevő mintegy 150 középiskolás diák jól őrzi majd a most fél évszázados hagyományt.

Wacha Imre, a bíráló bizottság elnöke elmondta, hogy a verseny célja az ifjúság anyanyelvi és magatartáskultúrájának fejlesztése, hogy a fiatalok "hazafiasságot, nemzetiességet szívjanak magukba" a kiválasztott szövegek segítségével. Emlékeztetett: az elmúlt ötven évben mintegy 16 ezer diák és 5 ezer tanár vett részt e versenyen.

A díjkiosztó ünnepségen 35 diákot jutalmaztak Kazinczy-éremmel.

Arany fokozatú Kazinczy-díjat kapott az anyanyelvi műveltség több évtizedes ápolásáért Bencédy József, a nyelvtudományok kandidátusa, Sátoraljaújhely díszpolgára és Szathmári István, az ELTE nyugalmazott professzora.

Szalóczy Pál (MTI fotó: Krizsán Csaba)

Kazinczy-díjat Hidasi Lajosné, a Tokaji Kereskedelmi és Szakközépiskola tanára, Szántó Edit nyugalmazott kárpátaljai pedagógus és Szalóczy Pál, a Magyar Rádió nyugalmazott bemondója vehetett át.

Péchy Blanka-díjat kapott Bozó Klára nyugalmazott középiskolai tanár és Szabóné Sándor Gabriella magyartanár, emellett rendkívüli Péchy Blanka-díjjal jutalmazták Szívósné Vásárhelyi Zsuzsannát, a Kazinczy Ferenc Gimnázium magyartanárát, Németh Tibort, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatóját, valamint Sámbokréthy Pétert, a Beszélni nehéz anyanyelvi mozgalom tagját.

Hoppál Péter Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nevében elismerő miniszteri oklevelet adott át a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatójának, Németh Tibornak és a tantestületnek kiemelkedő szakmai tevékenységük elismeréseként amiatt, hogy minden évben megszervezik a rangos versenyt.

Somogyi Tivadar (Fidesz-KDNP) alpolgármester pedig Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester nevében Győr város ezüst emlékérmét adományozta a Kazinczy Gimnázium igazgatójának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.