Nem csak a pálinkákról szól

Megkezdődött a XVI. Gyulai Pálinkafesztivál

Nemcsak a pálinkák és likőrök versenyét rendezik meg, hanem díjazzák a lekvárokat, befőtteket, szörpöket, gyümölcsborokat, gyümölcsös süteményeket, sőt a különböző gyümölcseceteket is.

2015.04.17 15:42MTI

Kezdetét vette péntek délután a háromnapos Gyulai Pálinkafesztivál, hivatalos nevén a XVI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál.

Lovász Sándor főszervező, a fesztivál ötletgazdája az MTI-nek elmondta: az a célja a rendezvénnyel, hogy hozzájáruljon a magyar gyümölcs és a különböző gyümölcskészítmények hazai és nemzetközi népszerűsítéséhez, páratlan értékeinek bemutatásához. Hozzátette: ezért kérte meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezete és Terméktanácsot, hogy legyen a fesztivál szakmai fővédnöke.

Nemcsak a pálinkák és likőrök versenyét rendezik meg, hanem díjazzák a lekvárokat, befőtteket, szörpöket, gyümölcsborokat, gyümölcsös süteményeket, sőt a különböző gyümölcseceteket is. A XVI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválra idén 511 tételt neveztek be, Magyarország mellett Örményországból, Romániából, Szerbiából, Abháziából és Szlovákiából is érkeztek minták a versenyre.

A gyümölcskészítmények versenye is egyre elismertebb; tavaly 39 nevezőtől 183 minta érkezett, idén 57-en összesen 221 tétellel neveztek be a megméretésre - mondta Lovász Sándor.

A pálinkafesztivál keretében megrendezendő IV. Pálinka Világkupa eredményhirdetése szombat délután lesz a gyulai vár udvarán; ekkor derül az is ki, melyik pálinka viselheti a Békés megye pálinkája címet egy évig a palackján a kereskedelmi forgalomban. A gyümölcskészítmények versenyének nyerteseit vasárnap hirdetik ki.

A Várkertbe kilátogatóknak péntek este Fenyő Miklós, szombaton Fásy Ádám és vendégei, vasárnap pedig Kovács Kati, Koós János, Sólymos Tóni és az Express együttes adnak koncertet. Ezen kívül a Dirty Slippers, Bíró Mariann és Berki Csaba, a Nelson, a Maxisun és a Bronx zenekarok lépnek fel a három nap alatt.

A programsorozatot a Gyula Vár Kupa történelmi íjász verseny, a Dél-Alföldi Regionális Favágó Bajnokság és a Magyar Pálinka Szépe szépségverseny is színesíti.

A rendezvény évről évre mintegy húszezer látogatót vonz - mondta Lovász Sándor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.