Március 27.

Ősbemutatóval ünnepel az egri teátrum a Színházi világnapot

Az előadás címszerepét Kelemen Csaba színművész játssza.

2015.03.26 06:30MTI

Görgey Gábor Görgey című drámájának ősbemutatójával készül az egri Gárdonyi Géza Színház a színházi világnapra - tájékoztatta az intézmény sajtóreferense az MTI-t.

Pilisy Csenge közlése szerint a Blaskó Balázs színházigazgató rendezte drámát pénteken tűzi műsorára az egri teátrum. Az előadás címszerepét Kelemen Csaba színművész játssza.

"Ünnep számunkra az, hogy egy új magyar dráma bemutatásával tiszteleghetünk a magyar dráma előtt. Hiszem, hogy a magyar színháznak elő kell segítenie új drámáink születését, hiszen akkor teljesedik ki igazán egy mű, ha színpadra kerül, ha egy társulat megszólaltatja" - idézte Blaskó Balázst.

Az igazgató-rendező szavai szerint Görgey Artúr tábornok személye, a nevéhez kapcsolódó világosi fegyverletétel, az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc nemzeti gyászba fordulásában neki tulajdonított szerep, az "ítélet, vagy felmentés" ma is ellentmondásokkal teli. Görgey Gábor drámája mélyen átélhető, emberi feleletet ad - olvasható a közleményben.

Nyílt nap a kaposvári színházban

A színházi világnapon, pénteken nyílt napot tartanak a kaposvári Csiky Gergely Színházban - közölte az intézmény az MTI-vel.

A látogatók megismerkedhetnek a teátrum több mint 100 éves épületének minden zugával, részt vehetnek két előadás nyílt próbáján, megnézhetik, miként dolgoznak a színpadépítők, kipróbálhatják az improvizációt, a színpadi verekedést és vívást, találkozhatnak az esti előadás, a Légy jó mindhalálig című musical vendégszereplőjével, Puskás Péterrel.

Lesz továbbá kézműves foglalkozás, diavetítés, színházi activity és két kiállítás-megnyitó, de arra is lehetőség lesz, hogy aki a nyílt nap élményét szeretné személyes emlékekkel gazdagítani, az ingyenesen csengőhangokat tölthet le a telefonjára a színház honlapjáról a Légy jó mindhalálig című előadás zenéjéből, illetve háttérképeket az előadás vetítéséből.

A tervek szerint Rátóti Zoltán igazgató az elmúlt évhez hasonlóan ezúttal is a színházi világnaphoz "igazítva" ismerteti a következő évad műsortervét.

A programok reggel 8 órakor kezdődnek és az esti előadást követően a Juhos együttes fél tízkor kezdődő táncházával zárulnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.