Március 15.

A közmédia munkatársait is elismerték

A közmédia öt munkatársa is elismerésben részesült a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából pénteken.

2015.03.13 19:59MTI

Balogh Júlia szerkesztő-műsorvezető és Tarnai Kiss László vezető szerkesztő a Magyar Érdemrend egy-egy osztályát, Horváth Mária énekművész Liszt Ferenc-díjat, Filippinyi Éva szerkesztő és az elismerést később átvevő Gundel Takács Gábor szerkesztő-műsorvezető pedig Táncsics Mihály-díjat kapott.

Balogh Júlia, akinek Áder János államfő a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozatát adományozta, az MTI érdeklődésre elmondta: megtisztelve érzi magát, mert nem hitte, hogy "bárkinek az eszébe jut" őt kitüntetni. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kulturális Főszerkesztőségének kiemelt szerkesztő-műsorvezetője - mint mondta - arra a legbüszkébb, hogy 23 évvel ezelőtt elindította a csíksomlyói búcsú közvetítését, amelyet jó néhányszor maga is "vezényelt le". De büszke az általa készített több mint harminc dokumentumfilmre és a Fölszállott a páva című tehetségkutatóra is, amelynek ő volt az ötletgazdája.

A Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatával tüntette ki a köztársasági elnök Tarnai Kiss László nótaénekest, aki annál is inkább örült az elismerésnek, mert éppen hatvanéves korában kapta. A Dankó Rádió vezető szerkesztője, műsorvezetője szerint a kitüntetésben szerepet játszhatott az előadóművészi munkássága, csaknem 30 éves műsorkészítői munkája, továbbá elkötelezettsége "a jövő énekeseinek kinevelése" iránt. A korábban is a Magyar Rádióban dolgozó énekművész - aki 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét - hangsúlyozta: ő maga ezekre a legbüszkébb.

Kiemelkedő zenei előadó-művészeti tevékenysége elismeréseként kapott Liszt Ferenc-díjat Horváth Mária énekművész, aki a kitüntetéssel kapcsolatban a kortárs zene, főként a magyar kortárs zene iránti szeretetéről és elkötelezettségéről beszélt. A művész, aki hat éve tagja a Magyar Rádió Énekkarának, és évtizedek óta kamaraénekesként, valamint önálló dalesteken szólóénekesként lép fel világszerte, arra a legbüszkébb, hogy számos olyan kortárs magyar darabot adhatott elő, amelyet kifejezetten neki írtak. Nagy megtiszteltetésnek tartja azt is, hogy egyebek mellett olyan művészekkel dolgozhatott és dolgozhat együtt pályája során, mint Eötvös Péter, Vásáry Tamás vagy Kocsis Zoltán. A kortárs magyar zeneművek terjesztésében nyújtott kiemelkedő teljesítményéért háromszor is díjazta az Artisjus Zenei Alapítvány.

A kortárs kultúra közvetítésének fontosságát hangsúlyozta Filippinyi Éva, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének kiemelt szerkesztője is, aki kiemelkedő újságírói tevékenysége elismeréseként Táncsics Mihály-díjban részesült. Mint mondta, mindig is feladatának tartotta, hogy segítsen az embereknek közelebb kerülni akár a távolinak tűnő klasszikus, akár a modernségük miatt nehezebben befogadható kortárs művészetekhez. Az egykori Társalgó, az Esti séta, az Arcvonások vagy a Vers napról napra című rádiós műsorok munkatársa megjegyezte: azért is örül a díjnak, mert a névadója számára a reformkort, a nemzeti öntudatra ébredés időszakát idézi meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.