Március 15.

Ügyességi versenyek, hagyományőrző bemutatók és kiállítások a Budai Várban

A nemzeti ünnep alkalmából hétpróbás ügyességi versenyeken, kézműves foglalkozásokon, tánctanításon, interaktív tárlatvezetéseken és koncerteken is részt vehetnek vasárnap a budai Várba látogatók, de az ünnepi kavalkád, már szombaton, a Nyitott Parlament programmal kezdetét veszi.

2015.03.13 16:58MTI

Az Országházat és a Szent Koronát március 14-én 10 és 17 óra között lehet ingyenesen megtekinteni. Az Országgyűlési Őrség parancsnokának meghívására Magyarországra érkeznek a lengyel parlament díszegységének tagjai, hogy közös bemutatókat tartsanak az Országgyűlési Őrséggel. A bemutatókon a Készenléti Rendőrség díszegysége és zenekara is részt vesz. A programot szombaton és vasárnap másfél óránként adják elő a katonák.

A budai Várban a Szent István-szobornál a Szekér Színház A forradalom előestéje című produkcióját mutatja be, majd a Reformkori Hagyományőrzők palotást járnak és tanítanak a téren. A produkciót az Alma együttes koncertje követi, délután pedig az Operett Színház előadásának és a Ghymes ad otthont a helyszín.

A Hadik-szobornál Nagy Csaba tárogatóművész koncertjével indul a program, majd a nap folyamán több néptáncbemutatót tartanak; déltől virtuóz magyar férfitáncok, majd csárdás- és palotásprodukciók lesznek. Délután koncertet ad a Buda Folk Band, majd népi hangszerek zenéjét hallgathatják az arra járók.

A Dísz téren a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködve bemutatkoznak a hagyományos magyar kézműves mesterek, a gasztro-kulturális sétányon pedig kézműves vendéglátók kínálják termékeiket. Mindemellett a helyszínen lesz látható a Tisztelet a Bátraknak! című szabadtéri kiállítás. A 18 portrépárból álló sorozat archív felvételeit Plohn József fényképész készítette 1848-as veteránokról. A bemutató vasárnaptól március 28-ig a Nemzeti Múzeum kertjében is látható lesz.

Érdekes programnak ígérkezik a Táncsics-börtönbe szervezett játékos vetélkedő, amelyen a gyerekek igazi hétpróbás huszárokká válhatnak. Lesz mód többek közt teniszlabdákat kilövő ágyú segítségével egy falemezből kivágott veréb figurán átlőni, Toldi módjára egy méter hosszú rovátkolt fa rudat tartva súlyokat kell megtartani, a kapáslövés nevű játékban pedig egy kapanyélre erősített pumpával működő játék légpuskával "kapásból" egy táblára lőni. A program további érdekessége, hogy jelenlegi formájában vasárnap lesz utoljára látható a Táncsics-börtön, március 16-án a Hauszmann-tervnek megfelelően nagyszabású régészeti feltárás kezdődik.

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában korabeli papírbáb- és kokárdakészítéssel, tárlatvezetésekkel és tematikus történeti sétával készülnek a szervezők, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Forradalmi Forgatag elnevezésű programján pedig a kard mint történelmi fegyver fejlődését mutatják be a honfoglalás korától napjainkig. Emellett lesznek kézműves és hagyományőrző bemutatók, népi játszóház, táncház és múzeumpedagógiai foglalkozás is az 1848-49-es forradalom és szabadságharc témájában.

Az időutazásra vágyókat idén is a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárba várják.

Katonadalok tanulásával, huszárviseleti és fegyverbemutatóval készül az ünnepen a Magyarság Háza, a Magyar Nemzeti Galériában a többi állami múzeumhoz hasonlóan az összes állandó kiállítás ingyenesen lesz látogatható, a Várkert Bazár tereit pedig szakemberek vezetésével lehet majd végigjárni, valamint a Csók István-kiállítást is ingyenesen lehet vasárnap megtekinteni.

Mindezek mellett a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton március 14-től hétvégenként sűrűbben indulnak a kisvonatok, március 15-én pedig megrendezik a Gyermekvasút nyomában elnevezésű 20 kilométeres nappali teljesítménytúrát is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.