Március 15.

Kiállítják Klapka György díszszablyáját Nyíregyházán

Az 1848/49-es szabadságharc hőseire emlékezve Klapka György egykori honvédtábornok díszszablyáját és a 48. szabolcsi honvédzászlóalj híres lobogóját is kiállítják március 15-én a nyíregyházi Jósa András Múzeumban.

2015.03.12 01:30MTI

Babolcsi Andrea, az intézmény múzeumpedagógusa, régésze elmondta szerdán az MTI-nek, hogy a nemzeti ünnepen a Föl a zászlóval magasra címet viselő kiállításra a budapesti Hadtörténeti Múzeumtól kapják meg Klapka Györgynek, a komáromi vár egykori hős védőjének szablyáját.

A pengéjén aranyberakásos törökös motívumokkal díszített fegyver a fővárosi múzeum féltve őrzött, legnevezetesebb, legbecsesebb emléktárgyai közé tartozik, Damjanich János tábornok szablyájával, Kiss Ernő szolgálati atillájával, az 5. huszárezred 1806-os ezredzászlójával és Farkas Bertalan űrruhájával együtt.

A nyíregyházi kiállításon látható lesz a 48. szabolcsi honvédzászlóalj zászlója is. Az akkori, 120 ezer lakosú vármegye - mint azt a történészek megállapították - erőn felül vette ki részét az 1848/49-es szabadságharcból. A honvédsereg alakulataiban legalább 5000 katona szolgált Szabolcsból, a térség iparosai pedig fegyverekkel, ruházattal és élelemmel látták el őket. Lovakat is tenyésztettek, amelyek a honvédhuszárokat segítették a lovas ütközetekben.

A 48. szabolcsi honvédzászlóalj 1848 szeptemberében tett esküt a vármegye akkori székhelyén, Nagykállóban. A csapat lobogóját a főispán felesége, Dégenfeld Imréné Beck Paulina adományozta a honvédeknek, és neki tettek ígéretet a szabolcsi katonák, hogy érdemkoszorúkkal feldíszítve hozzák vissza lobogójukat a harcokból. A zászlóalj október 30-án vette fel hivatalos nevét, az első igazi megmérettetése 1848. december 30-án volt, a móri csatában. A legnagyobb győzelmét pedig 1849. július 2-án aratta Komáromban.

A világosi fegyverletételkor a zászlót a szabolcsi Gáva település szülötte, Rakovszky Sámuel honvédezredes a ruhája alá rejtve menekítette ki a táborból, majd Krasznay Péter honvédhadnagy adta át Baktalórántházán Dégenfeld Imrénének, aki a büntetést kockáztatva is megőrizte az utókornak.

Március 15-én 9 és 16 óra között a nyíregyházi Jósa András Múzeumot ingyenesen látogathatják majd az érdeklődők, és a kiállítás mellett a kialakított Pilvax kávéházban Kossuth-kiflit kóstolhatnak, korabeli újságok híreivel ismerkedhetnek meg, valamint verses-zenés történelmi visszaemlékezésen és fegyverbemutatón vehetnek részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.