Adómegváltásként

Brit nemzeti tulajdonba kerül Winston Churchill számos festménye

Nemzeti tulajdonba kerül Sir Winston Churchill 37 festménye, mivel az illetékes brit hatóság adómegváltásként elfogadta a gyűjteményt a néhai brit miniszterelnök legfiatalabb lánya halála nyomán.

2015.03.12 05:30MTI

Lady Mary Soames, aki múlt év májusában hunyt el 91 éves korában, a volt brit kormányfő utolsó életben lévő gyermeke volt. A birtokában lévő festmények - kettő kivételével - az örökségvédelmi hivatalhoz kerülnek, de a Churchill család Kent grófságban lévő chartwelli birtokán maradnak. A másik kettő a brit parlamentben és a Churchill War Rooms szobáiban marad - adta hírül a BBC News honlapja.

Lady Soames végakarata, hogy a az 1935-ben apja által Dél-Franciaországban festett Coast Scene near Cannes festmény a parlament alsóházában maradjon, az Egyesült Államokban 1946-ban készült View From a Bathing Hut at the Miami Surf Club a London központjában lévő háborús szobák egyikében.

Winston Churchill autodidakta módon tanult festeni. Negyvenévesen fedezte fel magának a festészetet, és azután ritkán indult útnak festőkészlete nélkül. Az alkotás segített neki a kikapcsolódásban. Életében több mint 500 képet festette, számos Chartwellben készült. Alkotásait a világ különböző részein lévő múzeumokban és magángyűjteményekben állították ki.

A 37 alkotás Churchill magánéletének pillanatait örökítik meg: meghitt családi jelenetek köszönnek vissza a vásznakról és a festmények a néhai politikus kertek és külföldi, különösképpen franciaországi nyaralások iránti rajongásáról árulkodnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.