Programajánló

Deák Júlia alkotása is szerepel a regensburgi Nemzetközi Rövidfilmhéten

Meghívást kapott Deák Júlia Noises (Zajok) című alkotása a regensburgi Nemzetközi Rövidfilmhét programjába. A film a holokausztról, a mai világban is jelenlévő terrorról és az erre adható ésszerű válaszlehetőségek hiányáról szól.

2015.03.10 04:30MTI

A Noises a fesztivál Poetry in Motion elnevezésű programjában fog szerepelni, a vetítést két fiatal német költő, Birgit Bockschweiger és Thomas Jahnke az alkalomra írott reflexiói fogják kiegészíteni. A március 18. és 25. között megrendezendő rövidfilmhét központi témája a lázadás lesz. A rangos fesztiválra idén több mint 6800 alkotást neveztek.

"A film ugyan feleleveníti a holokausztot, de közben azt szeretné megmutatni a mai embereknek, hogy bárki bármikor áldozattá válhat" - mesélt alkotásáról Deák Júlia az MTI-nek.

Kiemelte: a 15 perces kisfilmben fontos szerepet játszik a női nézőpont. A második világháború előtt készült, gyanútlan és boldog nőket ábrázoló archív fényképeket láthatunk, amelyeket hamarosan olyan fotók váltanak fel, amelyek ugyanezeket a személyeket ábrázolják, de a terror átélése után.

Ugyancsak a női szempontot erősíti, hogy a film szimbolikus főszereplője a holokauszt alatt áldozatul esett nők egy mai utódja, aki zongorájának erejével próbálja távol tartani az ablaka alatt gyülekező szélsőséges erők hangzavarát.

Deák Júlia a film különleges megoldásai közül kiemelte, hogy az alkotásban szereplő terroristák videojáték-figuraként jelennek meg, ez pedig segítheti a holokauszt történelmi eseményének szimbolikus értelmezését.

"A terrorra nincs válasz. A főszereplő kétségbeesett zongorázása csupán érzelmi reakció, miközben valamilyen artikulált, ésszerű válaszra lenne szükség. Ez azonban megoldatlan" - vallott a film üzenetéről Deák Júlia.

A Noises Deák Júlia első független alkotása, a szakember azonban korábban is dolgozott filmes közegben, többek között televíziós műsorok elkészítésében működött közre.

A kisfilm 2014-ben a Los Angeles-i New Media Filmfesztiválon debütált, ahol a kritika az alkotás újszerű formanyelvét méltatta. A fesztivál szervezői akkor a Noisest néhányadmagával kiemelték a többi versenyfilm közül és a mustra mellett működő Art on Wall című kiállításon a fesztivál egész ideje alatt vetítették.

Egyelőre nem tudni, hogy a Noises látható lesz-e Magyarországon. Deák Júlia elmondta: ugyan nagyon szeretné, hogy az alkotást valamilyen módon Magyarországon is bemutassák, azonban nehéz a hasonló rövidfilmeknek megfelelő fórumot találni belföldön.

"Szeretném ha a film még egy kicsit világot látna" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.