Füred

Picassóval és Hamvas Bélával indul(t) a balatoni szezon

A Tagore sétányon előbb fúvószenekari műveket hallgathat a közönség, majd a parton álló Hamvas-hársnál egy különleges, orosz nyelven megszólaló "ráolvasásnak" lehetnek tanúi az érdeklődők.

2015.03.09 13:30MTI

Szombaton nyílt a Picasso-kiállítás, a hónap közepétől pedig a Hamvas Béla napokra várják a vendégeket Balatonfüreden - tájékoztatott a város önkormányzatának osztályvezetője.

Cserép László elmondta, hogy a két kulturális programmal nyitják meg a tavaszi balatoni szezont, amely a magyarokat és a külföldieket egyaránt a tópartra igyekszik csalogatni.

Hozzátette: a szombaton megnyílt Picasso-kiállításon a festő rajzaiból és Jean Cocteau költő, filmrendező fotóiból látható válogatás a Vaszary Galériában. A 29 fotó a klasszikus avantgárd néhány legendás alakjának együtt töltött pillanatait eleveníti fel.

Az osztályvezető közölte: március 20-án és 21-én a Tagore sétányon előbb fúvószenekari műveket hallgathat a közönség, majd a parton álló Hamvas-hársnál egy különleges, orosz nyelven megszólaló "ráolvasásnak" lehetnek tanúi az érdeklődők.

Cserép László elmondta, hogy Hamvas Béla születésnapját, március 23-át minden évben megemlékezéssel ünneplik a Tagore sétány Hamvas-hársa mellett.

Felidézte: a fát Sava Babić, szerb költő, Hamvas nagy tisztelője ültette 2000-ben, a füredi Koloska-völgy egyik hársfájáról írt Hamvas szöveg nyomán.

Az ő ötlete volt az is, hogy mindig más nyelven "olvassák rá a fára" Hamvas Fák című esszéjének egy részletét - tette hozzá.

A Hamvas-napok keretein belül a Sava Babićról elnevezett emlékdíjat Navracsics Tibor uniós biztos adja át - mondta az osztályvezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.