Zenés színházi adaptáció

Közellenség Zalaegerszegen

Közellenség címmel Heinrich von Kleist elbeszélése nyomán készült zenés színházi adaptációt mutat be a Hevesi Sándor Színház társulata Sztarenki Pál rendezésében március 6-án Zalaegerszegen.

2015.03.01 03:30MTI

A Tasnádi István szövegére épülő előadás műfaji meghatározása zenés uszítás, amely ez esetben műfaji fricskát jelent. Nyilván nem szószerinti uszító zenéről, és főleg nem primer uszításról van szó, hanem egy adott szövegkörnyezet és az alkalmazott zene meghatározó együtthatásáról, melyben keverednek majd a brechti songok a kvázi reklámdalokkal, az egyszerű slágerekkel - mondta el a rendező az MTI kérdésére.

Hozzáfűzte: a pénteken bemutatandó produkció közös gondolkozás eredménye, együtt dolgozott Madák Zsuzsanna dramaturggal, aki az előadáson Kanca szerepét játssza, Mészáros Tibor díszlettervezővel, Cselényi Nóra jelmeztervezővel, Máriás Zsolt zeneszerzővel és Gergye Krisztián táncos-koreográfussal.

Sztarenki Pál beszélt arról is, hogy Gergye Krisztiánt már régóta szerették volna meghívni a társulathoz, mert rendkívüli tehetsége hasznosan és ösztönzően hat a csapat munkájára. Máriás Zsoltot pedig - aki már többször szerzett zenét az előadásokhoz, Besenczi igazgatása óta a színház zenei vezetője - most kérték fel először egész estés színházi feladatra.

A színházi előadás alapjául szolgáló Kleist-elbeszélés világirodalmi jelentőségű mű: a novellából több mint húsz dramatikus feldolgozás, továbbá film és opera is készült. Magyarul először Sütő András írt belőle drámát Egy lócsiszár virágvasárnapjai címmel 1973-ban. Az irodalmi művet Tasnádi István József Attila-díjas drámaíró 1999-ben dolgozta fel Közellenség címmel.

A színpadi változat az eredeti - a 16. század közepén, a Német-római Császárságban játszódó - történetet beszéli el. Főhőse Kohlhaas Mihály - a szerepet Farkas Ignác alakítja - lókereskedő. Derék, becsületes, jogkövető állampolgár, aki mindaddig hisz az államban és a jogbiztonságban, míg súlyos sérelem nem éri: a lipcsei vásárra menet Brandenburg és Szászország határán a jogra hivatkozva elkobozzák tőle két gyönyörű fekete lovát. S mivel Kohlhaas Mihály sehol nem talál jogorvoslatot, kénytelen átlépni minden határt és a maga öntörvényű módján keresni igazságát - idézte fel Sztarenki.

A főbb szerepeket Farkas Ignác mellett Kiss Ernő, Kátai Kinga, Barsi Márton, Balogh Tamás, Mihály Péter és Kanda Pál játssza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.