"...egy nagy, ismeretlen Úrnak vendége voltam"

Ma nyílik meg a Sztankay István színházi szerepeit felidéző fotókiállítás

Ma délután nyílik meg "...egy nagy, ismeretlen Úrnak vendége voltam" címmel a Sztankay István, a nemzet színésze, Kossuth-díjas, kétszeres Jászai-díjas, érdemes művész színházi szerepeit felidéző fotókiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

2015.02.21 12:30MTI

Sztankay István (1936-2014), a nemzet színésze február 14-én lett volna 79. éves. Az évfordulóhoz kapcsolódva a közelmúltban elhunyt művészre fotókiállítással emlékezik családja, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

A tárlatot Sztankay Ádám újságíró és Sztankay Orsolya színművész nyitja meg. A március 29-ig látogatható kiállítás Sztankay István színpadi szerepeiből válogatva eleveníti fel a művész változatos pályáját.

A tárlat - a teljesség igénye nélkül - a színművész ötvenkét színpadi szerepéből idéz fel megkapó pillanatokat, így emlékezve a kivételes színészre.

Sztankay István a diploma megszerzése után először Miskolcon játszott két évig, majd a Nemzeti Színházban 11, a Madách Színházban pedig 14 évig dolgozott, 1991-ben szerződött a József Attila Színházhoz, ahol 2006-ban örökös tag lett.

Pályájának fontos állomása Bertolt Brecht Állítsátok meg Arturo Uit! című darabjának főszerepe Miskolcon. A Nemzetiben Shakespeare-től Moliere-en át Németh László darabjaiig számos színpadi műben szerepelt. Játszott Romeót, Ben Jonson Volpone című darabjában Corbacciót alakította, a Csillag a máglyán című Sütő-darabban pedig Kálvin Jánost.

A Rómeó és Júliában, valamint Zorin Varsói melódia című darabjában Törőcsik Mari volt a partnere. Sztankay István sokszor játszott kétszereplős darabban, Karinthy Ferenc Dunakanyar című művét Ruttkai Évával és Hámori Ildikóval is eljátszotta. Az Elveszett paradicsom című Sarkadi-darabban Piros Ildikóval és Mensáros Lászlóval dolgozott együtt a Madách Színházban. A néma leventét Bánsági Ildikóval három nyáron át játszotta.

A Madách Színházban mintegy 500 alkalommal adták elő a Jövőre, veled, ugyanitt című darabot Schütz Ilával, akivel számtalanszor szerepelt együtt. A József Attila Színházban is rengeteg nagyon különböző karakterű figura megformálására nyílt lehetősége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.