Március elején

Független kortárs előadóművészeti szemlét rendeznek Budapesten

Március 2. és 8. között dunaPart3 címmel magyar független kortárs előadóművészeti szemlét rendez Budapesten a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Független Előadóművészeti Szövetség és a Színházi Kritikusok Céhe.

2015.03.01 01:30MTI

A dunaPart és a Hungarian Showcase egyesítésével létrejövő rendezvény fő célja megmutatni a hét napra Magyarországra látogató neves külföldi szakembereknek az elmúlt évek előadásainak legjavát: 14 színházi és 13 táncelőadást - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, március 2. és 4. között az amerikai és más tengerentúli szakemberek számára szervezett programban külön figyelmet szentelnek annak a kérdésnek, hogy milyen szerepet töltenek be a női alkotók a magyar előadóművészetben, majd március 5-től 8-ig az európai programszervezőkkel, fesztiváligazgatókkal, menedzserekkel és kritikusokkal kiegészült nemzetközi szakértő gárda az intenzív program keretében kortárs színházi és táncelőadásokat néz meg, délelőttönként pedig szakmai programokon, beszélgetéseken, találkozókon vesz részt.

A közlemény szerint a szakmai kuratórium javaslatai alapján a három szervező a lehető leggazdagabb programot igyekezett összeállítani. A kilenc helyszínen - a Trafóban, a MU Színházban, a Jurányi Inkubátorházban, a Szkéné Színházban, a Stúdió K-ban, az Artus Stúdióban, valamint az Örkény Színházban, a Vígszínházban és a Katona József Színházban - bemutatandó előadások nem csak az idelátogató külföldi szakembereknek szólnak, az angol felirat és a szinkrontolmácsolás a Magyarországon élő külföldieknek is elérhetővé teszi az előadásokat, de az egyhetes intenzív programsorozat kiváló alkalmat kínál a budapestieknek és a fővároson kívül élőknek egyaránt, hogy pótolják mindazt, amiről eddig lemaradtak.

A szervezők szerint a 27 előadás a hazai szcéna számtalan oldalát mutatja be: lesz tantermi előadás (Szociopoly) és köztéren zajló produkció (Promenád), kamara-előadás (Otthon), valamint sok olyan produkció is, amely már több nemzetközi fesztiválon jelentős sikert aratott. Látható lesz többek közt a Demencia (Proton Színház), a Lúzer (Krétakör), a Titkaink (Pintér Béla és Társulata), A nagy füzet (Forte Társulat - Szkéné), de a határon túlról is érkezik produkció: a kolozsvári Parallel (GroundFloor).

A tánc szekcióban bemutatkozik a Hodworks és Gergye Krisztián Társulata, valamint sok fiatal és tehetséges alkotó, mint például Dányi Viktória, Molnár Csaba és Vadas Zsófia Tamara a Nyúzzatok meg című produkcióban.

A közönség aktuális lenyomatot kap a mai független előadóművészeti szcénáról, a szakma magyar és nemzetközi képviselői a beszélgetések, találkozók és esti programok alkalmával pedig új, hosszú távú kapcsolatokat építhetnek ki a fellépő művészekkel, a hazai szervezőkkel, a befogadó színházak képviselőivel.

A showcase szervezőinek az is célja a programmal, hogy felhívják a magyar döntéshozók figyelmét arra, hogy a kőszínházi kereteken kívül alkotó független színházi és tánctársulatok is szerves részei a magyar és a nemzetközi művészeti életnek, hogy ez a terület egy olyan szelete kultúránknak, amelyet támogatni kell, és nem szabad veszni hagyni - áll a közleményben.

A program támogatói között van a Fővárosi Önkormányzat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Goethe Intézet és a Lengyel Intézet. A programról további információ a www.dunapart.net oldalon érhető el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.