Szenzáció

A világ legdrágább műalkotása lett Gauguin Nafeája

A világ legdrágább műalkotása lett Gauguin Nafea című festménye, amely sajtóértesülések szerint szenzációszámba menő 300 millió dollárért (81 milliárd forintért) cserélt gazdát.

2015.02.08 03:30MTI

Ruedi Staechelin, a Rudolf Staechelin Family Trust részéről csütörtökön erősítette meg, hogy a mester 1892-ben Tahitin festett képét - amelynek teljes címe Nafea faa ipoipo? (Mikor házasodsz meg?) - eladták. A vevő kilétéről és az eladási árról azonban titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem közölt részleteket.

A nemzetközi sajtó - beleértve a The New York Times, a Basler Zeitung és a Der Standard című lapokat - úgy tudja, hogy a remekmű Katarba kerül. A katari uralkodócsalád vásárolta meg korábban Paul Cézanne Kártyajátékosok című festményét, amelyért akkoriban rekordot jelentő 250 millió dollárt fizetett néhány éve, szintén magántranzakció keretében.

A Nafea a Staechelin-gyűjtemény azon 18 kiemelkedő darabjának egyike, amelyek 2002 óta a bázeli szépművészeti múzeumban láthatók. A kollekciót kezelő alap ugyanakkor felmondta az intézménnyel kötött megállapodást a művek kölcsönadásáról.

A Gauguin-festmény csak egy év múlva kerül új gazdája tulajdonába, jelenleg ugyanis a festő munkásságának szentelt nagyszabású vándorkiállításon szerepel, amely Spanyolországban és az Egyesült Államokban is látható lesz.

Az árverési rekordot Francis Bacon triptichonja tartja, ezt 142,4 millió dollárért értékesítettek. A Lucian Freudot ábrázoló alkotásról szintén úgy tudják, hogy al-Majassza bin Hamad ász-Száni, a katari uralkodó lánytestvére vette meg.

A sejkát a művészvilág legbefolyásosabb személyiségeként emlegetik. Ő felel a Jean Nouvel francia sztárépítész tervei alapján épülő katari nemzeti múzeum beszerzéseiért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.