Szmolenszk

Valódinak ítélték a "csodatévő" ikont az orosz szakemberek

A szentkép az egyházi történetírás szerint megvédte a várost és az orosz területeket az ellenségtől.

2015.02.02 01:30MTI

A szakemberek megbizonyosodtak a csodatévőnek tekintett Szmolenszki Szűzanya ikon valódiságáról - jelentette be Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban vasárnap.

Az orosz ortodox egyház főtemplomában Kirill pátriárka egyházfői posztra lépésének 6. évfordulóját ünnepelték. Az ebből az alkalomból rendezett szentmisét követően az orosz kulturális tárca vezetője ismertette a csodatévőnek tartott szmolenszki ikon két évig tartott restaurálását.

Kirill pátriárka 1984-től szmolenszki metropolitaként 25 évet szolgált a Moszkvától mintegy 380 kilométerre délnyugatra lévő orosz városban.

Megyinszkij elmondta, többen megkérdőjelezték azt, hogy valóban arról az ikonról van-e szó, amelyet 1602-ben Borisz Godunov orosz cár átadott Szmolenszknek, és amelyet a Napóleon seregei elleni háborúban a Kutuzov orosz hadvezér vezette seregek támogatására a borogyinói harctérre vittek. A szentkép az egyházi történetírás szerint megvédte a várost és az orosz területeket az ellenségtől.

A kulturális miniszter közölte, hogy az orosz állami restaurátori tudományos intézetben a legkorszerűbb eljárásokkal és eszközök, anyagok használatával száz százalékos bizonyosságot nyert, hogy az ikon a XVI. és a XVII. század fordulóján készült és ez az ábrázolás megegyezik az eredeti ábrázolással.

A szűzanyát karján a gyermekkel ábrázoló eredeti szentképet, görögül hodégétriát - amely álló Mária-alakot ábrázol, bal karján Jézussal - a legenda szerint Lukács evangélista festette. Egyes történészek szerint a XI. század közepén kerülhetett orosz földre az ősi ikon, amellyel IX. Konsztantinosz bizánci császár áldotta meg és indította útra a lányát, a későbbi Anna cárnőt, Vszevolod Jaroszlavics kijevi herceg feleségét. Az ikon ilyen módon az orosz állam és Konstantinápoly közötti kapcsolatot bizonyítja.

A XII. század elején Vlagyimir Monomah fejedelem a szűzanya ikont Szmolenszkbe vitte, ahol megalapította a Boldogságos Szűz Mennybemenetele székesegyházat. Ebben helyezték el a kegytárgyat. Az eredeti Szmolenszki Szűzanya ikon valamikor az évszázadok folyamán eltűnt. Helyébe a most restaurált másolatot helyezték el a szmolenszki székesegyházban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Csurgó egy 5300 lelket számláló kisváros Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.