Plant Wars

Kiirtanák az ikonikus amerikai növényt

Elegük lett az invazív fajból az amerikaiaknak, ezért veszélyes vállalkozásba fogtak kitakarításukért.

2014.09.26 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Ha nem is tudja, mi az az ördögszekér, biztosan látott már westernfilmet, amiben a kies amerikai táj elmaradhatatlan részeként egy összeaszott bokornak tűnő, gömb alakú növényi kupac gördül ide-oda. Nos, ez az ördögszekér (angolul tumbleweed), mely hiába gyökerezik - elnézést a szóviccért - az amerikai kultúrában egyre mélyebben, mégsem őshonos növény az Egyesült Államokban.

Dana Berner, az Amerikai Mezőgazdasági Kutató Intézet patológusa közel egy évtizedet ölt abba a kutatásba, melynek során azt vizsgálta, miként lehetne elbánni az ördögszekérrel. Állítása szerint végre megvan a módszer, amivel ki lehetne pusztítani a gyomnövényt az USA nyugati részéről. Ehhez két gombafajt kell bevetni, melyek ugyanonnan származnak, ahonnan az ikonikus növény: az eurázsiai sztyeppékről.

Berner szerint biztonságos és hatékony módszert dolgozott ki, mellyel alig két év alatt teljesen meg lehetne szabadulni az ördögszekértől. De mi is a baj ezzel a növénnyel? Az 1870-es években hurcolták be az Egyesült Államokba, ahol őt elfogyasztó ragadozó állatok és egyéb betegségek híján alaposan elszaporodott. Túláradó mennyiségével megfojtja a farmokat, elveszi a tápanyagokat a haszonnövények elől, csökkenti a tehenek által elfogyasztható takarmány mennyiségét (a bégető jószágok ráadásul nem is kedvelik az ördögszekeret).

Ezenkívül képesek felhalmozódni emberi építmények mellett, komoly tűzveszélyt jelentve. 1989-ben egy észak-dakotai város közel 8500 dollárt volt kénytelen arra költeni, hogy lakói kiássák magukat az ördögszekér-invázióból. A gyúlékony növénygömbök elárasztották az utcákat és a házakat, megnehezítve a közlekedést és a mindennapi életet. Ráadásul, miközben görög, minden egyes növény átlagosan 25 ezer magot szór szét, így meglehetősen szaporának számít a faj.

Kíváncsian várjuk, Berner zöld utat kap-e az ördögszekér pokolra küldéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.