86 éves volt

Saját halottjának tekinti Gross Arnoldot az Emmi

Saját halottjának tekinti Gross Arnoldot az Emberi Erőforrások Minisztériuma; a Kossuth- és Munkácsy-díjjal, valamint a nemzet művésze címmel is kitüntetett grafikus, festőművész január 22-én hunyt el, életének 86. évében.

2015.01.26 17:26MTI

A "meseszerűen színes, figuratív álomvilágot megjelenítő alkotó" temetéséről később intézkednek - közölte az MTI-vel hétfőn a minisztérium.

Gross Arnold 1929. november 25-én született Tordán, 1947-ben szökött át Erdélyből Magyarországra. Az 1950-es években alakította ki a rézkarcot újraértelmező, "védjegy értékű, játékos stílusát". "Gross Arnold újrakomponálta a városi tájak szürke bérházvilágát, és mintegy kiszínezte életünket, mégis magunkra ismerhettünk ebben a tündérien finom, részletgazdag univerzumban" - emlékeztet a tárca közleménye.

Gross Arnold kétszer is elnyerte a krakkói grafikai biennále első díját (1966, 1968), illetve a Munkácsy Mihály-díjat (1955, 1967), 1995-ben vehette át a Kossuth-díjat. 2008-ban Prima díjat, 2009-ben Pro Urbe Budapest díjat vehetett át, 2014-ben a nemzet művésze lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.