Életének 86. évében

Elhunyt Gross Arnold festőművész, grafikus, a nemzet művésze

A szivárvány színeiben pompázó, harmóniát árasztó rézkarcait sajátos tündérvilágának városai és lakói népesítik be.

2015.01.23 11:54MTI

Életének 86. évében csütörtökön Budapesten meghalt Gross Arnold Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, festőművész, a nemzet művésze - tájékoztatott pénteken a művész családja.

Gross Arnold 1929. november 25-én született Tordán. 1947-ben szökött át Romániából Magyarországra. Az Iparművészeti Főiskolán Hincz Gyula és Káldor György, a Képzőművészeti Főiskolán pedig Konecsni György és Koffán Károly tanítványa volt.

Az 1950-es években alakította ki egyéni stílusát; művészete a rézkarc teljes megújításán alapszik. A szivárvány színeiben pompázó, harmóniát árasztó rézkarcait sajátos tündérvilágának városai és lakói népesítik be. Kétszer is elnyerte a krakkói grafikai biennále első díját (1966, 1968), illetve a Munkácsy Mihály-díjat (1955, 1967), a Kossuth-díjat 1995-ben kapta meg. 2008-ban Prima díjat, 2009-ben Pro Urbe Budapest díjat vehetett át.

A Nemzet Művésze díjjal tavaly kitüntetett alkotó temetéséről később intézkednek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.